Hormonul longevitatii este cel care poate proteja creierul de diferite tulburari neurologice dar si de efectele imbatranirii.
Hormonul Klotho ( numit dupa una dintre cele trei zeite ale destinului din mitologia greaca) a fost descoperit din intamplare in anii 1990 de catre un cardiolog japonez Makoto Kuro-o care este in prezent profesor la Universitatea Medicala Jichi.
Klotho este produs de cateva organe din corp iar lipsa acestui hormon duce la deteriorarea rapida a capacitatilor cognitive si la scurtarea duratei de viata.
In anul 2011 , profesorul Dena Dubal a fost angajata la Universitatea California din San Francisco si a inceput sa lucreze tot mai mult la rezultatele oferite de hormonul Klotho. Acesta ar putea fi elementul cheie in gasirea unor tratamente eficienta impotriva dementei dar si altor tulburari ale creierului.
Testele au fost realizate pe soareci iar rezultatele au fost uimitoare “Capacitatea lor de a gândi, aşa cum am putut să o măsurăm, a fost conservată”a declarat Dena Dubal.
Deasemenea soarecilor carora li s-au administrat o cantitate mai mare de Klotho au devenit mai destepti.
Cercetatorii au transmis ca nu pot face aceste experimente pe oameni pentru a putea vedea daca rezultatele vor fi aceleasi. Insa sunt unele persoane care datorita geneticii pot produce in mod natural un nivel mai mare de Klotho.
Dena Dubal a reusit sa identifice un grup de persoane invarsta sanatoase cu aceasta genetica si a reusit sa le testeze capacitatile cognitive. In luna martie aceasta a si publicat rezultatul unui studiu care arata ca hormonul ofera o protectie impotriva Alzheimer. Mai exact, un nivel mare de Klotho va proteja creierul de efectele bolii Alzheimer.
Un studiu publicat in anul 2017 de Dena Dubal si colegii ei a demonstrat ca soarecilor carora li s-a administrat Klotho injectabil in burta a avut rezultate mai bune la testele cognitive decat animalele obisnuite.
Se zvoneste ca pana in anul 2050 , 115 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu Alzheimer. “Dacă putem face din asta un tratament eficient, atunci este lipsit de etică să nu o facem”, a declarat Dena Dubal.