Stiri Internationale de ultima ora

Ucraina si alte tari est-europene vor filtrarea informatiilor pe platformele sociale

Apelul trimis marilor companii hi tech a fost semnat prim-ministrii din Ucraina, Moldova, Cehia, Polonia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Firmelor hi tech li se cere sa lupte impotriva dezinformarii pe platformele sociale, dezinformare „pusa la cale de puteri ostile, care submineaza pacea si stabilitatea”. Unii experti sustin insa ca iniativa poate fi considerata un apel la cenzura.

Concret, cele 8 tari cer companiilor cum e Meta – Facebook – sa respinga anunturile platite plasate de persoane sanctionate la nivel international. In plus, in apel se cere modificarea algoritmilor, astfel incat sa primeze acuratetea informatiei, si nu numarul de utilizatori.

„Manipularea informatiilor, inclusiv dezinformarea, au drept scop destabilizarea tarilor noastre, slabirea democratiei, abaterea Moldovei si a Ucrainei de pe calea aderarii la Uniunea Europeana si slabirea sustinerii de care se bucura Ucraina in contextul razboiului de agresiune pornit de Rusia” –precizeaza mesajul adresat companiilor hi tech.

In plus, platformelor sociale li se cere sa aloce personal suficient pentru a modera continutul postarilor, pentru a  preveni dezinformarea, inclusiv informatiile false generate de inteligenta artificiala. „Companiile big tech trebuie ia masuri sa se asigure ca platformele lor nu sunt folosite pentru a raspandi propaganda sau dezinformare legata de promovarea razboiului, justificarea crimelor de razboi, a crimelor impotriva umanitatii sau a altor forme de violenta” – precizeaza apelul celor 8 tari est-europene.

Meta a anuntat deja ca si-a sporit capacitatea de verificare a informatiilor in Europa de Est, precum si alte masuri pentru a lupta impotriva dezinformarii legate de razboiului din Ucraina.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns