Stiri Internationale de ultima ora

Discriminarea pozitiva ia sfarsit in Statele Unite

Curtea Suprema a SUA a decis ca rasa candidatilor nu trebuie sa mai fie un factor de admitere la universitatile americane.

Decizia a fost primita cu bucurie de Republicani, dar aspru criticata de Democrati, inclusiv de presedintele Joe Biden. Problema admiterii pe criterii de rasa e, de decenii, una dintre cele mai dezbatute din invatamantul american. Asa-numita discriminare pozitiva, in vigoare de la sfarsitul anilor 60, a dus la introducerea de criterii rasiale si etnice in procedurile de admitere. S-a incercat astfel repararea unor nedreptati, in urma carora tinerii din familii de culoare sau din comunitati defavorizate nu aveau acces la invatamantul superior. Doar ca, in timp, s-a ajuns la abuzuri si la folosirea exagerata a criteriilor rasiale. De multe ori, afirma republicanii, desi erau mai bine pregatiti, tinerii albi nu au fost admisi si au fost preferati tineri din diverse comunitati etnice, desi erau mai slab pregatiti.

Asa-numitul “rasism in sens invers” a starnit controverse aprinse in societatea americana, timp de decenii, iar argumentul conservatorilor republicani este ca un student trebuie evaluat in functie de experientele sale individuale, nu pe baza criteriilor rasiale.

Biden e suparat

Presedintele Joe Biden a indemnat colegiile sa tina cont de problemele cu care se confrunta candidatii, inclusiv discriminarea rasiala, la admitere.  “Curtea Suprema a pus capat efectiv discriminarii pozitive si nu sunt de acord deloc cu aceasta decizie” – a spus Biden.

Republicanii jubileaza

In schimb, republicanii saluta decizia Curtii Supreme si considera ca astfel se restabileste egalitatea intre studenti. O reactie similara a avut si fostul presedinte Donald Trump. In opinia lui, e o zi mare pentru America, prin revenirea la un sistem bazat pe merit.

Miriam

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns