Stiri Internationale de ultima ora

Presedintele din Belarus scoate armata pe strada ca sa-i intimideze pe demonstranti

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in strada, la Minsk, capitala Belarusului, pentru a denunta regimul dictatorial condus de Aleksandr Lukashenko. Armata a anuntat ca, daca politia nu intervine, militarii vor raspunde la orice tulburari care au loc in zona monumentelor memoriale din Minsk.

Protestele din Minsk si din alte orase ale Belarusului s-au declansat pe 9 august, cand au avut loc alegeri, despre protestatarii spun ca au fost falsificate. Dupa scrutin, Lukashenko ar fi obtinut cel de al saselea mandat in fruntea statului, afirma regimul. Potrivit rezulatelor oficiale, Lukashenko ar fi castigat cu peste 80 la suta din voturi, iar lidera opozitiei Svetlana Tihanovskaya doar 10 procente. La alegeri nu au fost observatori internationali, iar opozitia acuza regimul de falsificarea rezultatelor. De altfel, imediat dupa alegeri, lidera opozitiei a fugit in Lituania, pentru ca, afirma ea, ar fi in pericol daca ar ramane in Belarus.

Demonstrantii cer demisia lui Lukashenko – aflat de 26 de ani la putere – si repetarea scrutinului. Armata ameninta ca, in cazul in care protestatarii se indreapta spre monumentele inchinate eroilor din cel de al doilea razboi mondial, militarii vor riposta.

Ce spun expertii

Belarus a devenit cap de afis pe agenda diplomatica a Uniunii Europene. Liderii comunitari au organizat un summit special si au anuntat sanctiuni impotriva mai multor oficiali ai regimului. Polonia, vecina cu Belarus, e foarte activa in sprijinirea demonstrantilor. De altfel, mobilizarea la proteste se face prin reteaua Telegram, de pe conturi din Polonia, afirma unii experti. Presedintele Vladimir Putin pare sa il sustina in continuare pe Lukashenko, cel putin deocamdata. Asta desi a fost foarte suparat pe el, dupa ce a arestat cateva zeci de mercenari rusi ce erau in drum spre Libia. De cand a inceput pandemia, mercenarii rusi care merg in Libia tranziteaza frecvent Belarusul. De ce Lukashenko a decis arestarea ultimului lot ramane un mister. Este foarte posibil ca longevivul presedinte belarus sa fi fost prost sfatuit, intentionat, de propriile sale servicii secrete, care ar spera ca, suparandu-l pe Putin, Lukashenko va fi inlaturat de la putere.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns