Stiri Economice de ultima ora

TVA zero la paine, cresterea pensiilor – masuri anuntate de guvernul Bulgariei

Guvernul de la Sofia a anuntat o serie de masuri pentru reducerea presiunilor financiare pe care le resimte populatia, in contextul scumpirilor si a inflatiei galopante.

Astfel, de la 1 iulie TVA-ul va fi zero la paine, iar pensiile si alocatiile pentru copii vor creste. De asemenea, se ieftinesc cu 0,13 euro pe litru unele tipuri de carburanti. In plus, TVA pentru termoficare va scadea de la 20 la suta la doar 9 la suta.

Pachetul de ajutoare va veni in sprijinul firmelor si al unor categorii sociale dezavantajate, cum ar fi pensionarii sau familiile tinere cu copii.

“Scopul este de a-i sprijini pe cei mai afectati de inflatie” – a declarat premierul Kiril Petkov, intr-o conferinta de presa la Sofia.  Masurile vor costa Bulgaria circa doua miliarde de leva, adica un miliard de euro.

Masurile luate de guvernul bulgar vin dupa protestele de strada care au avut loc in toata tara. Dupa anuntarea ajutoarelor date de guvern, anumite categorii de salariati au ramas in strada. Este vorba despre soferii de camion si angajatii din alte sectoare, care nu au renuntat la proteste si continua sa blocheze strazi din Sofia si din alte oraşe. Ei solicita eliminarea unor restrictii privind carburantii biodiesel si reducerea cu 50 la suta a taxelor pe consum.

Citeste  Inca un vin romanesc pe lista produselor de origine protejata

Luna trecuta, inflatia a crescut cu 14,4 la suta, comparativ cu luna aprilie a anului trecut.

Iata masurile adoptate de guvernul bulgar:

  • timp de un an, TVA la paine va fi 0.
  • de la 1 iulie cresc pensiile cu aproximativ 20 la suta.
  • TVA la incalzire centrala si apa calda se va reduce de la 20 la 9 la suta, timp de un an de acum inainte.
  • electricitatea, gazul natural si metanul vor fi scutite de accize.
  • familiile cu copii vor beneficia de reducerea unor taxe.
  • pana la sfarsitul anului, cetatenii bulgari vor plati cu 25 de eurocenti mai putin pe litrul de combustibil din categoria benzina 95, diesel, metan, propan butan.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *