Oricine a avut momente in care a simtit ca inima parca ii flutura. Multi se sperie cand au palpitatii, dar vestea buna e ca, in marea majoritate a cazurilor, palpitatiile nu sunt periculoase. Totusi, sunt situatii in care trebuie sa ajungem la medic.
Cel mai adesea, palpitatiile sunt provocate de stres si anxietate. Aceste emotii atrag o eliberare a hormonilor de stres, care fac ca inima sa bata mai repede. Spaima poate produce un atac de panica, asociat cu simptome ca accelerarea batailor inimii, dificultati in jrespiratie, dureri in piept, transpiratii reci. Atacurile de panica seamana cu cele ale unui atac de cord. Daca nu stiti exact despre ce e vorba, consultati imediat un medic.
De asemenea, palpitatiile pot sa apara cand facem sport si ne suprasolicitam. Inima ne bate mai tare, am putea avea chiar palpitatii sau am putea simti ca inima nu bate regulat. Acestea sunt semne ca nu suntem in forma si trebuie sa o luam mai incet.
Una dintre cauzele cele mai frecvente ale palpitatiilor este cofeina. Daca observati ca aveti palpitatii dupa ce va beti cafeaua de dimineata, e momentul sa luati o pauza de cofeina. Asadar, reduceti sau eliminati ceaiul negru, ciocolata, energizantele. In plus, nicotina poate duce la accelerarea batailor inimii la fumatori. Dupa renuntatul la fumat, simptomele dispar in 3-4 saptamani.
Schimbarile hormonale asociate cu ciclul menstrual, sarcina si menopauza au efect asupra batailor inimii. Aritmiile provocate de schimbarile hormonale din organismul femeii sunt, de regula, trecatoare. Si in cazul racelilor putem avea palpitatii. De la febra si de la starea de rau organismul metabolizeaza energia intr-un ritm mai accelerat.
Miriam