“Roua marii”, rozmarinul e sursa de fier, calciu si vitamina B 6

Stiri de ultima ora din Sanatate

Numita  “roua marii”, “planta capetelor incoronate”, aceasta aromata planta mediteraneeana este folosita drept condiment culinar, pentru parfumuri si, nu in ultimul rand, pentru beneficiile medicale.

Rozmarinul face parte din familia lamiacee, alaturi de oregano, cimbru, busuioc si lavanda. Nu doar ca are un gust exceptional si e un condiment indispensabil la salate si fripturi, dar este si o sursa buna de fier, calciu si vitamina B 6.

Se foloseste uscat, iar ceaiurile si extractele lichide se obtin din frunze proaspete sau uscate. Inca din antichitate sunt cunoscute proprietatile medicale ale rozmarinului, pentru dureri musculare, imbunatatirea memoriei, intarirea sistemului imunitar si cresterea parului.

Ajuta sistemul digestiv

Prin flavonoidele pe care le contine, rozmarinul ajuta in cazul insuficientei biliare, crampelor digestive, constipatiei. De asemenea, e un bun diuretic si calmeaza spasmele de origine digestiva.

Ceaiurile si uleiurile esentiale de rozmarin

Pentru dureri musculare, masajul cu ulei esential de rozmarin poate face minuni.

Ca si cimbrul, rozmarinul protejeaza bronhiile si ne ajuta sa trecem mai usor de iarna. Se recomanda doua lingurite de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se pot consuma 3 cesti pe zi.

Citeste  Afla care este ciuperca care afecteaza oamenii la nivel global.

Atentie ! Dozele foarte mari pot provoca voma si edem pulmonar.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *