Alerta nationala. Ne asteapta o perioada de seceta.
Perioada de seceta se va instala in zona de Sud si Est a tarii. In tara deja se vorbeste despre culturile care vor fi afectate. Spre exemplu, in Prahova aproape 40% din cele 14.272 de hectare cultivate cu rapita sunt afectate de seceta. Pagubele pe care aceasta seceta le creeaza sunt cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei pe hectar.
Mita Enache , directorul Directiei Agricole Prahova a declarat „Avem doar rapița afectată de secetă. Și avem un total de 5.700 de hectare calamitate, în sudul județului. Noi am făcut procese verbale de calamitate pe care le trimitem mai departe, la minister. Fermierii pot fi despăgubiți doar dacă se declară secetă la nivel național, adică în funcție de amploarea fenomenului”.
„Nu avem încă cereri pentru evaluarea pagubelor și despăgubiri. Noi am avut probleme și anul trecut, cu seceta din toamnă. În momentul de față, sunt pornite sisteme de irigat în diferite puncte ale județului. Rețeaua nu acoperă 50% din suprafața totală”, a mai declarat si Ticu Constandache , directorul Directiei Agricole Vrancea.
„Toamna trecută am avut un deficit de 51 mm față de valorile normale. Primăvara este și ea uscată, suntem tot în deficit față de valorile normale. Este un deficit de circa 130 de metri cubi la hectar. Totuși, ca stare de vegetație a culturilor nu stăm foarte prost, la grâu, la rapiță și orz au fost irigate suprafețele. Începând de ieri, am pornit sistemele de irigații. Avem semnate contracte pentru irigații pentru aproximativ 86% din suprafața totală, sistemele fie au pornit, fie se lucrează pentru pornirea acestora. Tindem spre 100% suprafață irigată în județul Brăila” a mai explicat si Traian Cismas , directorul Directiei Agricole Braila.
„În judeţul Galaţi a început activitatea de irigat. În Câmpia Covurlui, s-a pornit staţia SRP 1 Vânători, care repompează apa din Canalul Magistral Lunca pentru o suprafaţă de 68.000 ha. S-au umplut cu apă peste 18 km de canal”, a declarat Ministrul Agriculturii Petre Daea.