Stiri Economice de ultima ora

Românii au inceput sa stranga bani pentru zile negre

Un sondaj CEC arata ca jumatate dintre romani apreciaza ca situatia lor financiara s-a inrautatit fata de anul trecut. Jumatatea plina a paharului este ca sunt tot mai multi romani care economisesc pentru zile negre.

50 la suta dintre romani apreciaza ca situatia lor financiara s-a inrautatit fata de anul trecut, iar 38 la suta sunt pesimisti si se asteapta ca situatia sa se agraveze. Principalul motiv de ingrijorare este cresterea preturilor la energie. Urmatoarele motive in topul ingrijorarilor este pandemia – 16,3 la suta – si riscurile la adresa aprovizionarii cu alimente si bunuri de necesitate.

Ingrijorarile fata de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi in trimestrul trecut au coborat pe locul 5, in timp ce perspectiva somajului ii ingrijoreaza doar pe 5 la suta dintre romani, iar dificultatile la plata ratelor pe 6 la suta dintre acestia.

Romanii au inceput sa puna bani deoparte

In contextul incertitudinilor si perspectivelor pesimiste, romanii au inceput sa puna bani deoparte. Astfel, daca in primul trimestru, doar 47 la suta dintre respondenți declarau ca strang bani lunar, acum ponderea a urcat la 63 de procente. Majoritatea reusesc sa puna deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar. Ponderea celor care declara ca au un fond de urgenta care sa le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24 la suta la aproape 37 la suta.

Citeste  Produsele de lux, neafectate de criza economica declansata de COVID-19

Cash-ul ramane modalitatea preferata de economisire, cu o pondere de circa 47 la suta,  urmand plasamentele la banci, cu o pondere de 43,7 procente.

In ceea ce priveste indatorarea, 6 din 10 respondenti au contractat credite, iar dintre acestia, 40 la suta s-au imprumutat pentru casa. Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60 la suta dintre respondentii cu credite declarand ca serviciul datoriei reprezinta mai putin de un sfert din veniturile lunare. Intrebati daca au avut dificultati la plata ratelor, 55 la suta dintre respondenti au negat acest lucru, iar alți 34 la suta au spus ca li s-a intamplat uneori.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns