Potrivit ministrului Comunicatiilor dobanzile vor scadea considerabil. Mai exact, romani vor avea dobanzi mai mici la credite cu 1 – 1.5 % dupa aplicarea OUG 114.
Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale a declarat “Exista o anumita perceptie ca in componentele ce tin de constructia dobanzii exista un element speculativ, o zona de transparenta redusa, de aici a rezultat cuvantul neincredere. OUG 114, chiar din aceasta aparenta neincredere a pornit, si de aceea se gandesc noi metode de calculatie: sa se treaca de la dobanda anticipativa, asa cum se preconiza de catre banci, catre dobanda pe tranzactii efective. Estimarea mea cel putin, oarecum din afara laboratorului intern al negocierilor pe acest sector, este ca vom avea dobanzi mai mici, poate cu 1-1,5% in medie. Tot demersul in sine si scopul si spiritul in care a fost gandita 114 este de a aduce predictibilitate si de a reduce aceste dobanzi, precum si o reducere a plafonului ce poate parea speculativ. Si asta se face doar prin transparenta”.
Acesta a mai mentionat ca deja exista o tendinta in a arunca o anatema asupra bancilor dar ca el nu se numara in randul celor care fac asta. ” Banca, incluziunea financiara, creditarea sunt componente esentiale ale economiei. Si daca ne dorim o economie care creste, banca trebuie sa ocupe un loc central in viata noastra. Banca este in natura ei o societate comerciala care trebuie sa produca profit, tine de stat sa reglementam activitatea bancara intr-un mod in care putem controla ceea ce se intampla in piata bancara”.
“Din punctul meu de vedere, tot ceea ce tine de OUG 114, si nu numai al meu, este gresit perceput ca ar fi o metoda de crestere a veniturilor la buget. Va spun pe zona telecom, care imi este deosebit de familiara fiindca lucrez si negociez cu piata de telecom, dar cunoscand si bancheri si zona financiara, tine de o disciplinare foarte mult, tine de o transparentizare, tine de a duce undeva intr-o matca de reglementare, ma feresc de cuvantul legal, multe dintre activitatile care astazi se intampla, fie in piata de telecom, fie in piata bancara” a mai explicat Alexandru Petrescu.