Stiri de ultima ora din Sanatate

Nu te odihnesti suficient? Afla care este legatura intre lipsa somnului si cancer.

Medicii ne-au adus la cunostinta faptul ca lipsa somnului ne scade calitatea vietii. Din aceasta cauza putem dezvolta boli cronice precum depresia, obezitatea dar si cancer sau diabet.

Oana Deleanu, sef lucrari la Catreda de Pneumologie a Universitatii de Medicina si Farmacie “ Carol Davila “ a declarat “Există peste 80 de boli ale somnului, cele mai cunoscute fiind insomnia şi apneea în somn, considerate probleme de sănătate publică mondială. Afectarea somnului se reflectă atât în scăderea calităţii vieţii, cât şi în dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială. În acest moment, o problemă stringentă la nivel european este ora de vară. (…) Sperăm ca ora de iarnă să rămână valabilă pentru tot cursul anului, întrucât studiile ştiinţifice au denunţat efectele nocive ale orei de vară asupra sănătăţii, considerând discutabile economiile energetice realizate prin această schimbare forţată a ritmului diurn”.

Aceasta a precizat ca exista anumite studii care demonstreaza ca somnul are legatura cu diferite boli neuronale.

Citeste  Epuizarea emotionala, una din bolile secolului

Florin Mihaltan , presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie a declarat ca un ritm de viata natural perturbat predispune la diabet sau la cancer. Acesta a declarat ca somnul este cel care ne influenteaza starea de sanatate, cu cat somnul este mai scurt cu atta viata noastra este mai scurta.

“Nu toţi cei care sforăie au obligatoriu tulburare respiratorie în timpul somnului. Sforăitul este un simptom care apare preponderent la bărbaţi şi la sexul feminin după instaurarea menopauzei. Nu presupune obligatoriu o investigaţie de somn pentru o potenţială tulburare a somnului în momentul respectiv. (…) Nu totdeauna cei care sunt peste greutate au tulburări respiratorii în timpul somnului. Există şi o categorie de oameni subponderali sau normoponderali care pot să aibă aceste tulburări. În majoritatea cazurilor predomină populaţia supraponderală, care este predispusă la aceste tulburări respiratorii în timpul somnului. Somnul trebuie să aibă o durată suficientă şi aceasta este ajustată în funcţie de vârstă, trebuie să fie un somn de calitate, trebuie să existe o predominanţă a somnului profund – durată, calitate, fără interferenţe exterioare. Calitate înseamnă că în general 65% din perioada de somn să fie alocată somnului profund, nu somnului superficial. Orice deviaţie de la cele trei caracteristici ale somnului intră în zona patologică” a transmis acesta.

Citeste  Israelul incepe testarea propriului sau vaccin pe oameni
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *