Stiri Internationale de ultima ora

Haos in Franta ! A cincea noapte de violente de strada

In mai multe orase din Franta continua scenele de haos: lupte de strada intre politie si protestatari, magazine vandalizate, masini incendiate.

Totul a plecat din orasul Nanterre, unde un adolescent de 17 ani, care mai avusese probleme cu legea, a refuzat sa opreasca la un control de rutier obisnuit. Intr-o altercatie cu politia, Nahel a fost ucis. Nahel era de origine algeriano-marocana. Dupa ce s-a anuntat ca a fost ucis intr-o altercatie cu politistii, comunitatea arabo-musulmana a iesit in strada, in semn de protest fata de ceea ce unii numesc rasismul de care dau dovada politistii francezi, care, spun musulmanii, i-ar oprima pe membrii minoritatilor. De la Nanterre, protestele s-au extins in toata Franta. La Paris, magazine de lux au fost vandalizate si unii protestatari au fost filmati furand marfuri de mii de euro. De asemenea, au fost atacate primarii, sectii de politie, scoli si, in general, totul vandalizat. S-a ajuns la o criza pe care presedintele Emmanuel Macron nu mai stie sa o mai gestioneze. A suplimentat la un numar record numarul de polisti si forte de ordine, a cerut taierea accesului la TikTok si Snapchat, platforme pe care tinerii se mobilizeaza pentru a iesi la proteste. Noapte de noapte se fac sute de arestari. Multi dintre retinuti sunt minori, asa ca li se da drumul imediat.

Sunt distrugeri uriase, cu pagube de sute de milioane de dolari. Se vorbeste inclusiv de instituirea starii de urgenta in Republica. Deocamdata, guvernul afirma ca nu exclude nicio posibilitate. Deja in mai multe localitati au fost introduse restrictii de circulatie pe timpul noptii. Situatia din Hexagon e atat de grava, incat presedintele Macron si-a amanat vizita de stat pe care trebuia sa o faca pe 2 iulie in Germania.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns