Vineri s-a incheiat cea de-a 154 –a reuniune Eurimages. Aceasta a acordat finantari de peste 17 milioane de euro in ultimii 21 de ani filmelor romanesti.
Eurimages este defapt un fond cultural al Consiliului European fondat in anul 1989. Din acest grup fac parte 38 de state din Europa. Exista 4 sesiuni de finantari anual care incurajeaza coproductiile de toate genurile, cum ar fi : lungmetraje, animatie sau documentare.
Anca Mitran, directorul general al Centrului National al Cinematografiei a declarat ”În cei 21 de ani de când este Romania membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la Bucureşti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte româneşti”
Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distributie egala a finantarii coproductiei intre femei si barbati pana in anul 2020. Acest aspect este prezent pana si pe graficul companiei “Eurimages sprijină egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”.
In cadrul celei de-a 148-a reuniune a Comitatului Director din Skopje ( Macedonia) din data de 20 octombrie 2017 s-a reinnoit angajamentul pentru egalitatea de gen prin adoptarea unei strategii pentru egalitate in industria cinematografica europeana in perioada 2018-2020.
Aceasta decizie reprezinta angajamentul ferm al fondului prin care ofera femeilor egalitate in cinematografe. Imbunatatirea vizibilitatii regizorilor de sex feminin nu poate fi decat un plus adus cinematografiei. Promovarea regizorii de sex feminin talentati este planul de actiune Eurimages in -perioada 2018-2020. Este cel mai bun lucru care poate fi adus cinematografiei. Filmele cu regizori de sex feminin pot fi la fel de calitative si de creative. Este o sansa de care toti regizorii de sex feminin ar trebui sa profite.