Rezumat:
Când vine vorba despre înmormântări, ne referim la un subiect sensibil, pe care oricine ar dori să îl ocolească. Trecerea în neființă a unei persoane dragi cauzează o durere de neimaginat și tot ce și-ai dori cei apropiați ar fi să nu se gândească la altceva în acele momente. Din nefericire, sunt destule proceduri administrative de rezolvat pentru ca înmormântarea să poată fi realizată.
Foarte dificil este și în cazul în care nu există un loc de veci deja concesionat. Nu multe persoane se gândesc la acest lucru în timpul vieții, mai ales dacă vorbim despre persoane tinere. În plus, mai este o problemă: locurile de veci din cimitirele publice au devenit din ce în ce mai puține, astfel că oamenii au început să se îndrepte spre cimitirele private. Acest lucru nu este deloc un lucru negativ, având în vedere că există numeroase avantaje, începând de la prețurile mai mici și până la faptul că persoanele rămase în viață își pot găsi alinarea într-un spațiu care nu seamănă cu un cimitir convențional.
Motive pentru care românii aleg cimitirele private
Primul motiv este lipsa locurilor de veci din cimitirele publice ale marilor orașe. Acestea au fost construite chiar și în urmă cu zeci de ani și nu au fost proiectate pentru o populație atât de mare. În plus, anumite evenimente, cum a fost și pandemia ce tocmai s-a încheiat, a readus în atenție problema locurilor de veci din cimitirele publice.
Al doilea motiv este legat de aspectul general al cimitirului. Într-un cimitir public, mai ales dacă are câțiva zeci de ani vechime, uneori abia ai loc să mergi printre morminte. Nu există nici locuri special amenajate pentru a te reculege și a te gândi la persoanele dragi, trecute în neființă. Un cimitir privat rezolvă toate aceste neajunsuri. De regulă, arată ca niște parcuri în care parcelele cu morminte sunt bine delimitate, există alei largi, locuri de reculegere și multe alte facilități.
Al treilea motiv este legat de pază. Aceasta se realizează prin intermediul sistemelor de supraveghere video și/sau prin personal care veghează cimitirul. În felul acesta, se descurajează profanarea de morminte și furtul obiectelor valoroase ce au fost îngropate alături de persoanele trecute în neființă. Datorită faptului că nu se mai întâmplă aceste incidente, familiile nu vor fi afectate de vestea că mormintele celor dragi au fost vandalizate, ceea ce este extrem de dureros.
Bineînțeles, mai sunt și alte motive pentru care oamenii preferă cimitirele private. Spre exemplu, unele oferă garanție de zeci de ani pentru cripte. Un astfel de exemplu este Cimitirul Bărdinici din Craiova, ce oferă o garanție de 50 de ani pentru criptele realizate din beton prefabricat.
Craiovenii vor avea la dispoziție Cimitirul Bărdinici
Având în vedere faptul că în zona metropolitană a Craiovei, locurile de veci din cimitirele publice au devenit tot mai puține, o familie care a lucrat în domeniul prelucrării pietrelor funerare a decis să construiască un cimitir privat. Astfel, Cimitirul Bardinici se va întinde pe o suprafață de 85000 mp și va fi cel mai modern cimitir din Dolj. Locația cimitirului se află în sat Albești.
Momentan, cimitirul este în construcție, iar când va fi finalizat va dispune de 16 parcele pentru morminte și două parcuri, alături de alte construcții și spații verzi. Cimitirul va avea o capacitate de 12000 de morminte si peste 25000 de cripte de înhumare. Suprafața totală a cimitirului este împărțită foarte bine. Astfel, 23000 mp sunt rezervați pentru locurile de veci, iar restul pentru amenajarea întregi locații. În felul acesta, nu este un cimitir clasic, ci un loc care va fi o oază de liniște, în care oamenii se vor reculege și își vor aminti doar cu drag de persoanele trecute în neființă. Este foarte important pentru cei rămași în viață să poată vizita mormintele celor dragi într-un cadru care să le aducă alinare, într-un cadru liniștit.
În acest cimitir se vor regăsi și peste 400 de exemplare de arbori și arbuști (din peste 15 specii) și peste 300 de exemplare de plante, din peste 10 specii. Verdeața va contribui atât la o atmosferă liniștitoare, cât și la umbră pe timpul verii și la un aspect elegant al cimitirului.
De menționat și faptul că Cimitirul Bărdinici este primul cimitir smart din Dolj. Ce înseamnă acest lucru? Este dotat cu sistem de supraveghere video, serviciu de pază, hârți și chiar și coduri QR. În momentul semnării contractului pentru concesionarea unui loc de veci, se pot alege și servicii suplimentare, cum ar fi întreținerea și curățenia mormintelor. Astfel, char și persoanele care nu stau în țara sau care nu se pot ocupa de acest lucru pentru mormintele celor dragi, pot sta liniștite.
Acestea fiind spuse, sperăm că ai înțeles care sunt principalele motive pentru care tot mai mulți români aleg un cimitir privat, în detrimentul celui public.