Stiri de ultima ora Auto

Cat tin bateriile pentru masini electrice?

Potrivit unor studii recente, tin mai mult decat ne imaginam. O analiza independenta, in cadrul careia au fost examinate 15.000 de baterii de vehicule electrice, arata ca majoritatea nu trebuie inlocuite mai devreme de zece ani.

Frica multora, cand se gandesc sa cumpere un autoturism electric, este ca in doar cativa ani vor trebui sa scoata alte mii de dolari din buzunar pentru schimbarea bateriei. Dar un studiu pe bateriile uzate, realizat de Recurrent, o companie din Seattle, arata ca inlocuirea nu trebuie facuta mai devreme de zece ani, in marea majoritate a cazurilor.

Recurrent a analizat datele de la 15.000 de autoturisme electrice, diverse modele si fabricanti diferiti. Acestea au fost observate sub aspectul activitatii de incarcare, procentajului din baterie si a distantei estimate intre doua incarcari.

Cât țin bateriile electrice?

Din cele 15.000 de autoturisme, doar in cazul a 1,5 din ele fusesera schimbate. “Reiese ca bateriile de masini electrice au o durata de viata mult mai mare decat ne imaginam, intrucat doar putine dintre ele au fost schimbate” – arata studiul.

Citeste  Mercedesul comisarului Moldovan, vândut la licitație

Modelele cu cea mai mare rata de inlocuire normala sunt Nissan Leaf (circa 5 la suta) si Tesla Model S (less than sub 5 la suta). Nu e de mirare, tinand cont ca sunt printre cele mai vechi de pe piata si din lotul analizat de Recurrent.

De regula, autovehiculele electrice au o garantie standard a bateriei de 8-12 ani, plus un anumit numar de kilometri. Studiul a ajuns la concluzia ca majoritatea soferilor nu au inlocuit bateria nici dupa expirarea garantiei.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!