Stiri Actuale de ultima ora

1 mai – ziua in care 30 de milioane de mici vor sfarai pe gratare

 

1 mai este ziua in care se consuma cei mai multi mici.  In jur de 30 de milioane de mici este cantitatea care s-a consumat anul trecut. Preferatii romanilor raman in  continuare micii facuti din carne de porc si de vita.

“Din informatiile primite de la membrii Asociatiei Romane a Carnii, anul acesta se estimeaza un consum asemanator cu cel de anul trecut, in jur de 30 de milioane de mici, avand in vedere faptul ca Pastele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preturile nu se vor modifica semnificativ fata de anul trecut, pentru ca fiecare companie si-a evaluat costurile cu mult timp inainte” a declarat Dana Tanase – director executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Din cauza pestei porcine africane oamenii s-au cam ferit sa consume mici. “Din pacate evolutia pestei porcine africane in tara noastra si-a pus amprenta si asupra schimburilor intracomunitare de mici in spatiul european, ca urmare a restrictiilor impuse de legislatia in vigoare. Ca atare, in niciun caz nu putem vorbi de o crestere in volum a exporturilor, ci mai degraba o stagnare, per ansamblu raportata la nivelul anului trecut sau chiar o usoara scadere. Pietele traditionale raman in continuare cele din Italia, Spania, Marea Britanie, unde sunt comunitatile de romani”, a mai transmis aceasta.

In anul 2018 in jur de 5 – 10 % din totalul productiei de mici erau exportati.

“Este foarte dificil de facut estimari asupra modului in care vor evolua preturile carnii de porc in perioada urmatoare data fiind conjunctura cu totul speciala in care ne aflam atat la nivel national cat si european si mondial. Cresterea pretului la motorina, gaz si electricitate la care s-a adaugat si deprecierea monedei nationale atat in raport cu euro cat si cu dolarul sunt factori care vor avea influenta asupra preturilor in perioada urmatoare. La toate acestea se adauga si faptul ca industria de procesare achizitioneaza materie prima din alte state membre ale UE in procent de peste 50% ca urmare a imposibilitatii pietei nationale de a asigura necesarul pentru procesare si consum. Trebuie mentionat faptul ca in functie de tipul de produs costul materiei prime se regaseste in pretul produsului din carne intre 50-70%”, a mai explicat Dana Tanase.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns