Stiri Economice de ultima ora

Unda verde pentru a-i ajuta pe crescatorii de pasari si porci din Romania

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor de 47,4 milioane de euro pentru sustinerea fermelor avicole si de porci, pe fondul crizei provocate de pandemie.

Bruxelles-ul a aprobat decizia guvernului de a-i ajuta pe zootehnisti, in cadrul Schemei Temporare de Acordare de Ajutoare de Stat. In vremuri normale, astfel de ajutoare din partea statului nu se pot da decat in conditii extrem de stricte.

Finantarea pentru sustinerea fermelor se va face dupa cum urmeaza:

  • 24,7 milioane euro (aproximativ 119,6 milioane RON) pentru sectorul cresterea porcilor;
  • 22,7 milioane euro (aproximativ 109,8 milioane RON) pentru sectorul avicol.

Se estimeaza ca vor fi sustinute peste 1000 de firme care activeaza in aceste sectoare. Companiile vor primi bani publici, sub forma unor granturi directe, pentru a-si putea acoperi nevoile de lichiditati si pentru a-si putea plati angajatii. Continuarea activitatii in aceste sectoare e esentiala, tinand cont ca e vorba de asigurarea alimentelor pentru populatie.

Guvernul a trimis Comisiei Europene cerere pentru a primi aprobarea sa sustina financiar, din bani publici, aceste sectoare vitale. Expertii de la Bruxelles au constatat ca Romania indeplineste criteriile conform Schemei Temporare de Ajutor de Stat, dar precizeaza urmatoarele conditii:

  1. granturile nu depasesc 100.000 de euro per beneficiar;
  2. sprijinul poate fi acordat doar pana la 31 decembrie, 2020.

Miriam

 

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns