Stiri Economice de ultima ora

SUA evita intrarea in incapacitate de plata

Dupa mai multe zile de negocieri intense, preSedintele democrat american Joe Biden Si liderul republican Kevin McCarthy au ajuns la un acord de principiu pentru evitarea intrarii SUA in incapacitate de plata a datoriei.

In lipsa unui acord,  incepand din 5 iunie statul american nu si-ar mai putea onora angajamentele financiare, salarii, pensii, datorii etc. Ridicarea plafonului datoriei publice este de obicei o procedura de rutina in SUA, dar, cum ea are nevoie de votul favorabil al Congresului. Republicanii deveniti majoritari in Camera Reprezentantilor, vor insa sa impuna  o reducere a cheltuielilor publice.

Acordul convenit permite ridicarea timp de doi ani, asadar pana după alegerile prezidentiale din 2024, a plafonului datoriei SUA, stabilit în prezent la 31.400 de miliarde de dolari. In schimb, democratii au acceptat limitarea anumitor cheltuieli publice, dar nu atat de mult cat si-ar fi dorit republicanii.

Detaliile acordului nu au fost inca facute publice, dar unele cereri ale ambelor tabere par sa nu fie incluse, cum ar fi de pilda eliminarea unor facilitati fiscale ceruta de catre democrati sau sistarea anumitor ajutoare pentru tranzitia ecologica, ceruta de republicani.

Conform unei surse apropiate negocierilor, cheltuielile care nu privesc sectorul Aparare ar urma sa ramana aproximativ neschimbate in anul fiscal 2024 si apoi sa creasca, in 2025, cu un procent.

Acordul mentine cresterea cheltuielilor pentru armata si pentru fostii combatanti. Inţelegerea mai prevede si o scadere cu 10 miliarde de dolari a fondurilor alocate Fiscului pentru a se moderniza si a consolida controalele, precum si recuperarea fondurilor alocate combaterii COVID-19 care nu au fost folosite.

Un mare punct de divergenţă între democraţi şi republicani îl constituie ajutoarele sociale. Compromisul convenit la acest capitol creşte de la 49 la 54 de ani vârstă de la care adulţii fără copii trebuie să muncească pentru a primi bonuri de masă, în schimb elimină această obligaţia a de avea un loc de muncă în cazul foştilor combatanţi şi al persoanelor fără adăpost.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns