Stiri Internationale de ultima ora

Mai multa munitie pentru Ucraina

Parlamentul European a aprobat un proiect de lege in regim de urgenta pentru cresterea productiei europene de munitii si rachete.

Legea privind sprijinirea productiei de munitii (ASAP) urmareste sa accelereze livrarea de munitii si rachete in Ucraina si sa ajute statele membre sa isi refaca arsenalele. Prin introducerea unor masuri specifice, inclusiv a unei finantari in valoare de 500 de milioane EUR, ASAP urmareste sa sporeasca capacitatea de productie a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apararii, in special munitie sol-sol si munitie de artilerie, rachete si componente ale acestora.

Comisia Europeana va identifica, va cartografia si va monitoriza in permanenta disponibilitatea acestor produse din domeniul apararii, a componentelor acestora si a materiilor prime corespunzatoare. Propunerea stabileste mecanisme, principii si norme temporare pentru a asigura disponibilitatea in timp util si durabila a acestor produse din domeniul apararii pentru cumparatorii lor in cadrul Uniunii Europene.

Eficacitatea acestui regulament va fi evaluata pana la jumatatea anului 2024, tinand seama de evolutia contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua in considerare extinderea acestor masuri si alocarea unui buget suplimentar. In paralel, eurodeputatii lucreaza asupra Actului privind consolidarea industriei europene de aparare prin achizitii publice in comun pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre in faza de achizitii publice in domeniul apararii pentru a acoperi cele mai urgente si critice lacune.

Industria de aparare, atat din Europa, cat si din SUA si Canada, merge la foc continuu dupa izbucnirea razboiului din Ucraina. Europenii si americanii, dupa ajutoarele masive date Ucrainei, s-au trezit cu depozitele goale, iar acum fabricile de munitii si armament lucreaza intens. Asta dupa ce cateva decenii au avut productie si venituri destul de mici.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns