Stiri Economice de ultima ora

Guvernul maghiar prelungeste plafonarea preturilor la alimente si benzina

Premierul Viktor Orban a anuntat ca preturile raman plafonate pana la 1 octombrie. Intial, masura urma sa fie in vigoare pana la 1 iulie.

In ianuarie, guvernul a decis sa inghete preturile la alimentele de baza la nivelul din octombrie 2021. Este vorba despre pretul la zahar tos, faina de grau, ulei de floarea soarelui, piept de pui, pulpa de porc si lapte cu grasime 2,8 la suta, ca masura de a combate inflatia. La momentul respectiv, opozitia socialista l-a acuzat ca recurge la gesturi electorale pentru a castiga alegerile din aprilie. Alegerile au trecut, insa Orban continua masurile de sustinere a populatiei.

De asemenea, pretul la benzina si motorina a fost fixat la 1,2 euro pe litru. Intrucat Ungaria a inceput sa se confrunte cu asa-numitul “turism de benzinarie” – soferii din tarile vecine veneau sa-si faca plinul in Ungaria, pretul fiind mult mai mic – recent, guvernul a introdus restrictii. Astfel, pot beneficia de pret subventionat la combustibil numai masinile cu numere de inmatriculare maghiare. Toate masurile sociale urmau sa fie in vigoare pana la 1 iulie, insa guvernul de la Budapesta a decis ca, in actualele conditii de inflatie ridicata, e nevoie de ajutoare pentru populatie si pe mai departe. Astfel, plafonarea preturilor ramane in vigoare pana la 1 octombrie.

Citeste  Sparanghelul german se lasă greu cules de românii puși pe căpătuială

In prezent, inflatia a ajuns la aproape 11 la suta in Ungaria.

In plus, ministerul de finante a anuntat noi reduceri de impozite pentru anumite categorii sociale si pentru a sprijini familiile, precum si indexarea pensiilor. Pensionarii, loviti crunt de preturile la alimente si utilitati, vor primi a 13-a pensie, ca forma de sprijin din partea guvernului.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *