Cerealele din Ucraina sunt comercializate si procesate pe teritoriul Romaniei cu toate ca trebuiau doar sa il tranziteze. Fermierii ramani sunt afectati deoarece costul de achizitie este foarte mic in comparatie cu cel practicat in zona UE.
Iata ce implica comercializarea si procesarea cerealelor din Ucraina
“Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate şi procesate pe teritoriul României în dauna fermierilor români. Deşi cerealele din Ucraina trebuiau doar să tranziteze România, ele sunt comercializate şi procesate pe teritoriul naţional, costul de achiziţie fiind incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE, fermierii români fiind drastic afectaţi de această încălcare a regulilor”, s-a mentionat intr-un comunicat.
Fermierii din Romania au constatat blocarea achizitiilor si incercarea practicarii unui pret similar cu cel al anului trecut de 2,4 lei kilogramul.
“La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, s-a mai spus in comunicat.
Reprezentantii Pro Agro sustine ca piata este blocata in acest moment si ca este creata o panica deoarece floarea soarelui ajunge majoritar la procesator ori se gaseste o alternative mai ieftina.
“În aceste condiţii cerem autorităţilor să regândească acest flux al cerealelor care la acest moment nu este respectat, respectiv nu se tranzitează doar cereale din Ucraina pe teritoriul naţional, ci se comercializează şi procesează în dauna fermierilor români. Deşi se procesează la preţuri mult mai mici din Ucraina, cu aproximativ 100 de dolari pe tonă faţă de piaţa internă, preţul la raft al uleiului continuă să fie ridicat”, a mai sustinut Federatia Nationala Pro Agro.