Stiri divertisment de ultima ora

Descopera misterul stelei care nu ar fi trebuit sa existe in Calea Lactee.

In aura Caii Lactee exista o mica stea numita J0023+0307. Aceasta este neobisnuita deoarece este foate veche si contine carbon. Astronomii sustin ca acesta nu ar fi trebuit sa mai existe.

Cu toate astea Steaua J0023+0307 mai contine si un alt element si anume lititu. Cu toate ca acest lucru este obisnuit pentru stelele foarte vechi dar este neobisnuit pentru Steaua J0023+0307 deoarece s-a format in primii 300 de milioane de ani dupa Big Bang, mai exact imediat dupa ce prima generatie de stele incepuse sa moara.

Astronomul David Aguado de la Univeristatea din Cambridge a declarat „Această stea primitivă ne surprinde prin conţinutul ridicat de litiu şi posibila relaţie cu litiul primordial format în Big Bang”.

Universul a aparut in urma cu 13.8 miliarde de ani iar atunci doar stelele usoare au fost create. Acestea fiind realizate din hidrogen, heliu si cantitati mici de litiu si beriliu.

Elementele grele au aparut mult mai tarziu si au fost create in interiorul primelor generatii de stele. Atunci cand stelele au murit, elementele pe care le-au creat au fost prinse in formarea unor noi stele. Acesta este modul prin care se identifica stelele foarte vechi.

Desi J0023+0307 are o absenta neobisnuita de carbon, aceasta are litiu in aproximativ aceleasi proportii ca alte EMP-uri.

„Conţinutul de litiu al acestei stele primitive este similar cu cel al altor stele sărace în metal din aura galaxiei noastre şi ele definesc aproximativ o valoare constantă, independentă de valoarea conţinutului de metal al stelei” a declarat astronomul Jonay Gonzaez Hernandez de la Institutul Astrofizica Canarias din Spania.

In stele obisnuite , litiul este distrus la temperatura de 2.5 milioane grade Kelvin. Stelele mai mari pot retine litiul din atmosferele exterior mai reci iar stelele mici nu contin deloc litiu.

Este posibil ca Steaua J0023+0307 sa contina litiu din nucleositenza Bin Bang iar asta ar putea duce la noi descoperiri.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns