Controversele aprinse legate de noile sanctiuni impotriva Rusiei, ce ar urma sa includa interzicerea importurilor de petrol, au sansa de a se rezolva la apropiatul summit U.E.
Cateva tari, in frunte cu Ungaria, se opun interzicerii importurilor de petrol din Rusia, pentru ca depind in mare parte de aceste importuri. Surse de la Bruxelles afirma ca statele din UE se indreaptă spre un acord. Compromisul este ca, deocamdata, sa fie exclus petrolul livrat prin conducte. Astfel, tarile membre care nu au iesire la mare si ar fi afectate mai sever de un embargo complet, ar putea fi de acord cu noul pachet de sanctiuni impotriva Moscovei.
Reuniunea liderilor U.E. va avea loc luni si marti, dar decisia e ziua anterioara, duminica. Ambasadorii tarilor UE vor discuta din nou si, daca se ajunge la un acord, liderii UE vor putea anunta deblocarea situatiei.
”Ideea e de a separa in embargoul petrolier livrarile pe cale maritima de cele care se fac prin conducte, iar acestea vor beneficia de o exceptie pentru o perioada, astfel incat sa poata fi gasita o solutie de inlocuire”, explica oficiali de la Bruxelles.
Refuzul Ungariei fata de acest embargou in formula propusa la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, dar si rezervele exprimate de mai multe alte state membre au impiedicat adoptarea celui de-al saselea pachet de sanctiuni europene impotriva Rusiei dupa agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Guvernul de la Budapesta insista ca Ungaria, neavand iesire la mare, nu are alternative de inlocuire a petrolului pe care-l importa din Rusia prin conducte.
O parte dintre liderii Uniunii Europene inclina spre un compromis care ar interzice livrarile de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrarile printr-un oleoduct important, in ideea de a da Ungariei mai mult timp.
Miriam