Sistemele electronice ale automobilelor au transformat acest vehicul care obisnuia sa fie 100% mecanic, intr-un adevarat computer pe roti. Multe dintre verificarile pieselor auto se fac cu ajutorul unor testere auto iar complexitatea sistemelor care construiesc masina, desi prezinta riscul de a genera mai multe erori, reuseste sa ofere siguranta, control si stabilitate.
In plus, orice sofer poate avea acasa un aparat diagnoza auto si poate descoperi eventualele probleme din timp, in asa fel incat sa ia atitudine rapid si fara costuri mari.
Care sunt cele mai importante sisteme electronice ale masinii?
Cele mai importante astfel de sisteme sunt cele care ofera un control cat mai bun asupra masinii si contribuie la siguranta celor din interiorul ei.
Conform celor de la CarMedic.ro, urmatoarele sisteme electronice sunt esentiale:
ESP (Electronic Stability Control). Este sistemul prin care este prevenit derapajul rotilor in momentul in care masina se afla in franare. Practic, ESP-ul garanteaza ca automobilul este stabil si ca isi mentine directia de rulare chiar si in conditiile in care se pierde aderenta rotilor. ESP-ul este extrem de important pe timp de iarna, atunci cand carosabilul poate sa fie foarte alunecos.
ESP-ul contine mai multe subsisteme:
- EBD (Electronic Force Brake Distribution) – ajuta la distribuirea corecta a fortelor de franare;
- ESC (Electronic Stability Control) – Ajuta automobilul sa isi regleze stabilitatea din mers pe baza unor senzori. Acestia detecteaza viteza de rotatie a rotilor si echilibreaza valorile pentru a asigura stabilitate;
- ABS (Anti-lock braking system) – Este sistemul prin care este controlata presiunea la franare. Cu ajutorul ABS-ului, rotile nu se blocheaza in franare, ceea ce este de mare ajutor pe drumurile alunecoase.
Sistemele electronice de asistenta. Exista numeroase astfel de sisteme care ajuta foarte mult soferul. Exista sisteme de asistenta pentru parcare (fie ajuta in parcare, fie parcheaza automat), sisteme de monitorizare a presiunii din pneuri, asistenta electronica pentru faza lunga, sisteme care indica momentul in care trebuie sa fie schimbata treapta, sisteme care detecteaza automobilele aflate in unghiul mort, etc.
Display-ul computerului. Este cel care ofera informatii referitoare la consum, la viteza, kilometri parcursi si alte detalii referitoare la modul in care functioneaza masina.
Practic, cu ajutorul sistemelor electronice, soferii pot avea un control mai mare asupra automobilului si se pot bucura de o doza mai mare de siguranta. Este important ca aceste sisteme sa functioneze corect, fara erori, tocmai de aceea, cei care detin masini moderne, cu foarte multe computere ECU si sisteme controlate electronic, este bine sa caute un tester auto multimarca pe care sa il foloseasca ocazional pentru a descoperi eventualele erori sau atunci cand apar anumite becuri aprinse in bord.
Un astfel de tester poate ajuta la economii substantiale de timp si de bani, in conditiile in care elimina nevoia de a merge la service foarte frecvent, insa poate sa asigure o functionare corecta a autovehiculului si sa ii trimita pe soferi in service atunci cand exista o problema reala.