Stiri de ultima ora din Politica

Alegerile europene au trecut în plan secund în România – o analiza Euractiv

Scrutinul pentru Parlamentul European a starnit un interes redus in randul romanilor. Intr-o analiza a situatiei din toate tarile UE, site-ul Euractiv pune acest lucru pe seama faptului ca, in aceeași zi au loc alegeri locale.

Potrivit estimarilor, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) ar urma sa se claseze pe locul al doilea, desi se pare in ultima vreme a mai pierdut teren. Insa, potrivit consultantilor politici cu care a stat de vorba Ghimpele, sondajele trebuie luate cu un graunte de sare, cum spun englezii. Ramane de vazut daca rezultatul votului va confirma pierderea de teren a AUR. Nu se stie inca la ce grup politic se va afilia AUR dupa intrarea in Parlamentul European.

Euractiv crede ca, deși majoritatea românilor susțin UE și recunosc beneficiile aderării din 2007, ei nu înțeleg suficient de bine cum funcționează instituțiile europene. Numai ca ar trebui precizat si faptul ca in nicio tara din UE cetateanul de rand nu intelege foarte bine cum functioneaza masinaria de la Bruxelles.

“In acest an, fuzionarea alegerilor europene cu cele locale a marginalizat efectiv problemele europene, chiar și pe cele care sunt cruciale pentru viața românilor, cum ar fi chestiunea spațiului Schengen. Acest lucru se datorează în parte lipsei dezbaterilor televizate care să reunească reprezentanți ai tuturor partidelor majore și faptului că unii politicieni candidează atât la alegerile locale, cât și la cele europene” – e de parere Euractiv.

Fostul primar general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a treia pe lista comună a Partidului Social Democrat (PSD, Socialiștii și Democrații/S&D) și a Partidului Național Liberal (PNL, Partidul Popular European/PPE), candidează pentru realegerea în funcția de primar al Capitalei și evită temele europene, concentrându-se doar pe alegerile locale.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!