Rezumat:
Stilul de design interior neo-industrial este o evoluție a esteticii urbane născute în anii ’70 și popularizate la începutul anilor 2000, caracterizate prin transformarea fabricilor și depozitelor abandonate în spații de locuit. Totuși, neo-industrialul nu mai este la fel de rece și rigid precum predecesorul său, deoarece preia elemente din alte stiluri pentru a crea un mix între robustețe și confort.
În acest articol vom explora 10 elemente specifice acestui stil și cum pot fi integrate în designul unei locuințe.
Cărămida
Element emblematic al stilului industrial, cărămida adaugă textură și personalitate spațiului, creând un fundal brut autentic. Aceasta poate fi integrată în designul interior fie prin expunerea suprafețelor zidite, fie prin aplicarea unor placaje de cărămidă aparentă pe coloane, arcade sau pereți.
Podeaua din lemn
Spre deosebire de stilul original, în designul neo-industrial podeaua contrastează prin căldură și naturalețe cu pereții cu aspect de beton sau vopsiți în culori reci. Optează pentru un parchet din lemn în tonuri calde sau pentru covoare în nuanțe cafenii, mergând chiar până la maro-roșcat.
Metalul
Combinația de metal și alte materiale poate crea un echilibru între aspectul brut și cel cald. De exemplu, metalele precum fierul forjat, oțelul inoxidabil, alama și cuprul pot fi combinate cu lemnul, betonul sau cărămida aparentă pentru a crea un aspect unic. Piese de mobilier și accesorii hibride, cum ar fi mesele de cafea cu blaturi din lemn și picioare din oțel, sau lămpi cu abajururi din sticlă și baze din oțel, dau o notă neo-industrială decorului.
Culorile neutre calde
Dacă în stilul industrial predomină nuanțele reci ale unor culori neutre precum gri, negru, alb sau bleumarin, în neo-industrial schema cromatică se însuflețește. Include în design nuanțe de maro, bej, camel, gri cu subtonuri galbene sau roșii, și vei echilibra aspectul dur al betonului și oțelului, creând o senzație de căldură într-un spațiu amenajat într-o manieră practică și simplă.
Detaliile organice
Detaliile organice sunt esențiale în amenajarea interioară neo-industrială și pot fi integrate fie sub forma unor piese de mobilier din lemn sau piatră, a țesăturilor din lână, iută ori bumbac, fie ca plante de interior sau chiar ca ilustrații cu tematică botanică. Contrastul dintre elementele de inspirație naturală și suprafețele metalice sau din beton adaugă un plus de viață și originalitate în designul urban al casei tale.
Mobilierul modern
Alege piese de mobilier modern din mijloc de secol XX, cu linii curate, curbe blânde și forme organice. Poți opta pentru canapele cu tapițerie din piele cu aspect uzat sau pentru scaune cu cadru expus, ca în industrialul tradițional, sau poți integra piese minimaliste ori scandinave, care împărtășesc caracteristica acestuia referitoare la funcționalitate și simplitate.
Decorul minimalist
Dacă în unele spații amenajate industrial se pot întâlni numeroase accesorii de epocă, precum lămpi Dugdill, ceasuri de perete, hărți vechi și o varietate de obiecte vintage, reinterpretarea acestui stil vine cu mai multă atenție în selectarea obiectelor decorative. Accentul se pune mai ales pe utilitatea decorațiunilor, așa că pentru un design neo-industrial vei aglomera mai puțin spațiul.
Finisajele antichizate
Aspectul vechi și patina timpului sunt specifice atât stilului industrial, cât și variantei mai noi. Instalează baterii de lavoar moderne, dar cu finisaj din bronz antichizat sau oțel negru mat. Expune fotografiile în rame cu aspect de aramă lustruită și caută suporturi, cadre, cârlige și alte accesorii practice din cupru.
Corpurile de iluminat metalice
În amenajările neo-industriale, corpurile de iluminat metalice nu sunt doar decorative, ci și practice. Acestea pot fi ajustabile și flexibile, permițând direcționarea luminii în funcție de nevoile spațiului. Dar pe lângă tradiționalele lustre cu becuri Edison care se regăsesc în aproape orice decor industrial ai și alte opțiuni. Poți monta, de exemplu, litere volumetrice luminoase în hol, pentru a personaliza o încăpere care se bucură de mai puțină atenție.
Spațiul deschis
Spațiile deschise și luminoase sunt o caracteristică populară în ambele interpretări ale stilului industrial.
Delimitează zonele funcționale utilizând covoare, mobilier, plante sau elemente de separare inedite, precum o bibliotecă deschisă, realizată din țevi, care nu compromite open-conceptul.
Stilul neo-industrial este o abordare mai caldă și mai puțin austeră a celui industrial. Îți permite să combini elemente de design urban autentic cu accente personale sau din alte stiluri într-un mod armonios.