A fi într-o relație, chiar și cu cineva pe care îl iubești la nebunie, nu presupune că totul va fi perfect, că va curge lapte și miere și fiecare zi va fi una memorabilă. Din păcate, realitatea ne convinge că este nevoie de ceva mai mult decât iubirea pentru ca o relație să meargă. Comunicarea eficientă, ascultarea partenerului, rezolvarea problemelor sexuale sunt doar câteva dintre ele, iar de mare ajutor în acest caz poate fi și terapia de cuplu.
Ce înseamnă, exact, terapia de cuplu?
Prin terapie de cuplu nu înseamnă că aveți o problemă psihică și trebuie să căutați ajutor de specialitate. Este, de fapt, o excelentă modalitate prin care cuplul vostru este sprijinit pentru a-și rezolva dificultățile apărute, să se înțeleagă mai bine și să își dezvolte relația. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, poți intra pe psihoplan.ro și totul va fi mult mai simplu. Până atunci, vom încerca și noi să îți explicăm puțin despre ce înseamnă exact acest tip de psihoterapie.
Cum decurge o ședință
Este normal să te întrebi acest lucru, și de aceea îți vom spune noi. În primul rând, terapeutul va încerca să vă cunoască mai bine, și de aceea va începe cu unele întrebări clasice despre istoricul relației voastre, a valorilor și mediului cultural al fiecăruia. De asemenea, cu siguranță va dori să știe de la amândoi care sunt așteptările, ce doriți să îmbunătățiți la relația voastră, ce v-a determinat să apelați la terapia de cuplu. Rețineți, chiar dacă este vorba despre terapie de cuplu, este posibil ca unele ședințe să fie făcute în comun, altele separate, este perfect normal să fie așa.
Rolul terapeutului
Nu trebuie să privești psihoterapeutul ca pe acea persoană care îți va oferi răspunsurile tale sau ale partenerului. Este important să înțelegi că acesta va fi de fapt un fel de moderator, intermediar, arbitru între voi. Prin urmare, cu sprijinul lui voi sunteți cei care veți găsi acele răspunsuri, veți învăța cum să comunicați deschis și eficient, să vă rezolvați conflictele în mod rational, să vă rezolvați problemele. Nu veți mai proceda ca și până acum, când partenerul era singurul vinovat de toate problemele, veți înțelege unde au fost făcute acele greșeli care au dus la slăbirea relației și singuri veți găsi soluțiile cele mai bune pentru voi.
Nu, nu este chiar simplu, ci chiar dimpotrivă. La început ar putea să fie chiar dificil să vă expuneți problemele voastre de cuplu în fața unui ”străin” – adică terapeutul, dar cu timpul veți scăpa de acest complex. Important este să înțelegeți amândoi că aveți nevoie de aceste ședințe, care nu trebuie însă să se transforme în ringul vostru de lupte. Aici intervine profesionalismul și experiența terapeutului.
Cât durează terapia de cuplu?
Nu există un număr standard de ședințe. Unele cupluri își rezolvă rapid problemele, în timp ce poate altele au nevoie de luni întregi de ședințe de terapie. De asemenea, este posibil ca în urma ședințelor să ajungeți la concluzia că nu se mai poate face nimic și chiar v-ar fi mai bine separați. Nu există garanția că terapia de cuplu va repara totul în relația voastră, pentru că totul depinde doar de voi, nu crezi?
Probleme care pot fi rezolvate prin terapia de cuplu
Sunt destul de multe problemele în cuplu pentru care ați putea fi nevoiți să apelați la aceste ședințe. Pe scurt, ți le vom prezenta și noi.
Comunicarea eficientă
Se spune mereu că a comunica nu este același lucru cu a vorbi. Și, într-adevăr, chiar așa este. Înainte de a comunica eficient, cei doi parteneri trebuie să reînvețe să asculte, să respecte părerile celuilalt și multe altele. Terapeutul este cel care vă va veni în sprijin și de această dată, și chiar vei rămâne surprins că, de fapt, deși vorbeați/vă certați zilnic, de fapt nu comunicați nimic între voi.
Probleme sexuale
O viață sexuală normală, în care amândoi partenerii să fie mulțumiți de acest aspect contribuie la sudarea cuplului. Totuși, dacă la începutul relației lucrurile mergeau cum trebuie, cu siguranță au mai intervenit și unele probleme. Apariția copiilor, monotonia sunt doar câteva dintre acestea. Cu ajutorul terapiei de cuplu, sigur veți reuși să identificați problemele, să le discutați, și să vedeți care ar fi măsurile care trebuie luate pentru ca totul că fie bine, pentru ambii parteneri.
Problemele financiare
Cu siguranță, printre motivele pentru care multe cupluri se ceartă, resursele financiare reprezintă o problemă. Modul în care fiecare dintre parteneri înțelege acest aspect poate fi diferit, în funcție de mediul în care provine, la fel cu obiceiurile și comportamentele financiare. De aceea, terapia de cuplu poate fi pentru voi modalitatea prin care reușiți să ajungeți la un echilibru din acest punct de vedere.
Schimbările din viață
Schimbarea locului de muncă, venirea pe lume a unui copil, decesul cuiva apropiat sunt doar câteva dintre momentele cu care te poți confrunta în viață. Toate acestea nu rămân fără urmări, iar relația de cuplu poate fi afectată de ele. Prin aceste ședințe de terapie cei doi parteneri poti discuta despre aceste situații și vor înțelege cum este afectat fiecare dintre ei de ele.
Să iei decizia să apelezi la terapie de cuplu nu este una chiar foarte simplă. Dacă însă vă doriți cu adevărat ca relația voastră să evolueze, să fie un adevărat dans în doi cum se spune, trebuie să conștientizați că ajutorul de specialitate este acel ceva care să contribuie la sudarea sentimentelor. Cel mai greu este să faci primul pas, să admiți că au nevoie de ajutor. Restul, vine de la sine!