masini second hand rulate
Stiri de ultima ora Auto

Leasing auto versus credit auto. Vezi ce te avantajeaza!

Conducatorii auto, care isi doresc sa investeasca intr-un autoturism la mana a doua, din dorinta de a-si inlocui masinile sau pur si simplu pentru a nu mai depinde de mijloacele de transport in comun au la dispozitie doua solutii optime, de care se pot folosi, in cazul in care nu dispun de suficienti bani cash.

De exemplu, soferii pot opta pentru un credit sau pentru un leasing auto. Cele doua produse sunt similare pana intr-un punct, insa presupun conditii diferite, pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca. Citind randurile ce urmeaza, conducatorii auto pot descoperi principalele diferente dintre credite auto si leasing, astfel incat sa le fie mult mai usor sa aleaga!

Cine acorda leasing-uri auto si cine acorda credite financiare?

Unul dintre cele mai importante lucruri, pe care beneficiarii ar trebui sa le stie cand vine vorba despre leasing-urile auto, respectiv creditele auto, este acela ca primele produse sunt acordate de banci, financiar-nebancare (IFN-uri) si dealeri auto, pe cand creditele pentru masini sunt acordate exclusiv de institutiile bancare clasice si doar de cateva IFN-uri.

Daca bancile au deja o istorie bogata in spate, companiile de dealeri auto si IFN-urile sunt relativ noi pe piata. Dealerii auto sunt, de fapt, societati comerciale care se ocupa de facilitarea accesului clientilor catre masini second hand rulate. Pretul de leasing poate fi negociat in cele mai multe situatii, ceea ce inseamna un avantaj pentru cumparatorul care stie sa isi negocieze contractual.

IFN-urile si bancile, pe de alta parte, au caracter oficial si dreptul de a incheia legal contracte pentru credite auto cu persoanele fizice sau persoanele juridice care le solicita ajutorul. Diferenta, insa, consta in faptul ca IFN-urile practica dobanzi cu mult mai mari in comparative cu bancile, ceea ce inseamna

Conditii de acordare credite auto vs leasing

Cand vine vorba despre conditiile de acordare ale imprumuturilor de catre IFN-uri, respectiv banci, diferentele sunt urmatoarele:

Conditii de acordare a creditelor IFN

  • valoarea maxima ce poate fi imprumutata se calculeaza in functie de veniturile solicitantilor;
  • autoturismele nu trebuie sa fie mai vechi de 5 ani;
  • imprumuturile se acorda inclusiv in baza rentei viagere, daca solicitantii incaseaza o astfel de suma;
  • se acorda in lei sau in euro;
  • conducatorii auto pot beneficia de consultanta financiara de top;
  • solicitantii pot alege perioada de rambursare, cu mentiunea ca aceasta poate fi de aproximativ 5 ani, cel mult;
  • creditele se acorda foarte repede: aprobarile pot fi gata in doar cateva zile.

Conditii de acordare a creditelor bancare

  • soferii pot investi banii obtinuti in masini, indiferent daca este vorba despre unul nou sau la mana a doua (chiar si cu o vechime mai mare de 5 ani);
  • solicitantii trebuie sa se incadreze intr-o anumita grupa de varsta (aceasta poate varia de la o banca la alta);
  • solicitantii trebuie sa faca dovada faptului ca sunt salariati in cadrul unei companii;
  • perioada de rambursare poate depasi 5 ani, in functie de produsul bancar pe care solicitantii il aleg;
  • perioada de aprobare aferenta creditelor bancare pentru masini rulate se poate intinde pana la o saptamana, in cele mai fericite cazuri, in functie de starea financiara a solicitantilor.

Sitex recomanda tuturor conducatorilor auto sa faca o cercetare de piata atenta inainte de a-si alege o masina sau alta, pentru a fi siguri ca aceasta se incadreaza in conditiile IFN-urilor sau ale institutiilor bancare. Doar astfel pot soferii sa se bucure cu adevarat de un autoturism optim, care sa fie in concordanta cu suma investita!

Achizitia unei masini in leasing

Leasing-urile pot fi operationale sau financiare, ceea ce inseamna ca beneficiarii fie devin proprietari ai autoturismelor din momentul in care semneaza contractele, fie devin proprietari atunci cand termina de rambursat banii.

De fapt, cea mai importanta diferenta dintre leasing si creditul auto consta in dreptul de proprietate. In cazul unui leasing, cat timp contractul este in desfasurare, proprietarul masinii este firma de leasing. Cel care o foloseste este doar utilizatorul acesteia, uzand de dreptul de folosinta. De exemplu, cei care cumpara masini in rate prin leasing, nu pot iesi din tara fara o procura de la firma de leasing.

La finalul contractului de leasing, utilizatorul are trei posibilitati:

  • poate sa cumpere masina;
  • poate sa prelungeasca contractual de leasing;
  • poate sa returneze autovehiculul si sa nu mai plateasca valoarea reziduala.

Leasingul financiar poate fi inchis doar dupa ce va trece perioada de timp legala, de un an. Un credit se poate stinge oricand persoana in cauza dispune de banii necesari pentru a-l achita in totalitate.

Avand in vedere cele spuse anterior, creditul sau leasingul este o solutie mai buna pentru achizitia masinii?

Indiferent daca soferii aleg sa investeasca in masini in leasing sau apeleaza la credite bancare, ei trebuie sa tina cont de gradul de indatorare pe care il vor avea in perioada de rambursare a imprumuturilor, pentru a putea avea un trai decent. Este foarte important ca beneficiarii sa fie prudenti, sa citeasca atent contractele pe care le semneaza si sa se informeze inca de la inceput care sunt consecintele pe care trebuie sa le suporte in cazul in care ajung in imposibilitate de plata.

Totalul sumei de bani pentru leasing sau credit, perioada maxima a creditului, moneda in care se face imprumutul, rata lunara sunt factori care influenteaza achizitionarea masinii.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns