Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara sustine reinnoirea autorizatiei pentru glifosat, substanta folosita pentru starpirea buruienilor. Doar ca mai multe asociatii ecologiste si de sanatate afirma ca e un produs toxic.
Intr-un raport dat publicitatii pe 6 iulie, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara afirma ca nu a identificat niciun punct de ingrijorare care sa impiedice re-autorizarea glifosatului in tarile din Uniunea Europeana. Totusi, noteaza ca sunt numeroase lacune privind datele pe care le-au primit expertii. Erbicidele pe baza de glifosat – fabricat de Monsanto – sunt folosite la nivel mondial pe scara larga, fiind practic pe primul loc in privinta anti-daunatorilor utilizati de fermieri din intreaga lume.
Este o victorie a lobby-ului intens practicat de industria de pesticide, afirma ziarul francez Le Figaro. Organizatiile ecologiste si unele asociatii de protectia consumatorului sunt revoltate. Ele afirma ca studiile de genotoxicitate indica riscul aparitiei cancerului, precum si perturbarea sistemului de reproducere, in urma consumarii produselor agricole tratate cu glifosat. Controversa privind glifosatul e veche de decenii. De altfel, inca din 2005 Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului a ajuns la concluzia ca glifosatul “probabil cauzeaza cancer.” Concluzia a fost confirmata in 2021 si de cercetatorii francezi. Insa Agentia Europeana pentru Produse Chimice are un alt punct de vedere. Functionarii Agentiei spun ca informatiile stiintifice existente nu permit clasificarea glifosatului in categoria substantelor cancerigene.
Actuala autorizatie UE expira pe 15 decembrie, 2023. Atat industria de pesticide, cat si asociatiile de mediu se lupta la Bruxelles pentru a obtine o decizie favorabila lor. Ecologistii si cei asociatiile pentru protectia consumatorului ii acuza pe functionarii de la Uniunea Europeana ca in loc sa protejeze sanatatea cetatenilor, cedeaza in fata presiunilor facute de puternicul lobby al industriei de pesticide.
Miriam