Stiri Locale de ultima ora

Romania va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria

Guvernul a aprobat Memorandumul privind incheierea unui Acord cu Ungaria, in vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei intre localitatile Beba Veche – Kübekháza.

Memorandumul vine in urma demersurilor initiate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de catre Consiliul Judetean Timis, care a  promovat initiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, intre localitatile Beba Veche – Kübekháza.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmeaza sa asigure constructia infrastructurii si furnizarea dotarilor si utilitatilor necesare functionarii punctului de trecere a frontierei.

In conformitate cu prevederile Conventiei dintre Romania si Republica Ungara privind controlul traficului rutier si feroviar, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2004, ratificata prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementeaza prin acorduri separate infiintarea sau desfiintarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de functionare, caracterul traficului si modificarea acestuia.

Acordul urmeaza sa prevada infiintarea punctului de trecere de la Beba Veche – Kübekháza si sa reglementeze regimul de functionare. In motivarea urgentei acestui demers, Consiliul Judetean Timis a precizat ca prin infiintarea noului punct de trecere a frontierei se asigura mobilitatea transfrontaliera pentru locuitorii din judetul Timis.

Citeste  Sculptorii ne invita in atelierele lor

Initiativa a fost convenita, de principiu, in cadrul contactelor cu partea ungara. Astfel, in cadrul unei reuniuni la nivel de experti, desfasurata la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificata in comun o varianta optima de amplasare a infrastructurii punctului, in urma evaluarii aspectelor privind fezabilitatea tehnica, controlul de frontiera, eficacitatea economica si conditiile locale.

Aceasta varianta implica si modernizarea drumului judetean DJ 682 pe o sectiune de aproximativ 24 km si realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat in zona de granita.

In contextul intalnirii dintre ministrul roman al Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si ministrul ungar al Afacerilor Externe si comertului exterior, Péter Szijjártó, care a avut loc la Timisoara, la 1 septembrie 2023, a fost semnat un Memorandum de Intelegere prin care era consemnata intentia partilor de a deschide acest punct.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!