2@ghimpele.ro@artofplay.ro@Puzzle copii
Stiri Lifestyle de ultima ora

Puzzle-ul. Un pas spre dezvoltarea copiiilor

Un puzzle este un joc, o problemă sau o jucărie care testează ingeniozitatea sau cunoștințele unei persoane. Într-un puzzle, se așteaptă ca rezolvatorul să adune piese într-un mod logic, pentru a ajunge la soluția corectă sau distractivă a puzzle-ului. Există diferite genuri de puzzle-uri, cum ar fi cuvinte încrucișate, puzzle-uri de căutare cuvinte, puzzle-uri numerice, puzzle-uri relaționale și puzzle-uri logice. Jocurile de puzzle sunt potrivite pentru toate vârstele, începând de la jocuri de Puzzle copii, ideale pentru primii ani de viață ai micuților și până la puzzle-uri pentru adulți, cu o dificultate mult mai ridicată.

Pentru cei mai mulţi copii, puzzle-ul reprezintă una dintre cele mai enigmatice, cât şi atrăgătoare, jucărie. Un puzzle este enigmatic până este rezolvat, bineînţeles. Totuşi, drumul spre rezolvare poate avea efecte pozitive de durată. În acest articol vom explora influenţa pozitivă a acestui joc asupra intelectului copilului.

Etimologie

Oxford English Dictionary datează cuvântul puzzle (ca verb) la sfârșitul secolului al XVI-lea. Prima sa utilizare documentată în OED a fost într-o carte intitulată The Voyage of Robert Dudley … to the West Indies, povestită de căpitanul Wyatt și de Abram Kendall, maestru și publicată în jurul anului 1595. Cuvântul a ajuns ulterior să fie folosit ca substantiv, mai întâi ca substantiv abstract care înseamnă „starea sau condiția de a fi nedumerit”, iar ulterior dezvoltând sensul „unei probleme nedumeritoare”. Cea mai veche citare clară a OED în sensul „unei jucării care testează ingeniozitatea jucătorului” este din romanul Waverley din 1814 al lui Sir Walter Scott, care se referă la o jucărie cunoscută sub numele de “tobă din sticle”.

2@ghimpele.ro@artofplay.ro@Puzzle copii2

Cum ajută puzzle-urile la dezvoltarea copilului tău

Puzzle-urile sunt o activitate populară și provocatoare atât pentru copii, cât și pentru adulți. La orice vârstă, puzzle-urile oferă șansa de a lucra către un scop și, literalmente, de a pune împreună o poveste sau o narațiune. Cu forme distractive și culori strălucitoare, puzzle-urile cu piese mari sunt preferate în rândul copiilor mici, dar oferă și o serie de beneficii de dezvoltare, astfel încât copiii să poată învăța noi abilități în timp ce se joacă.

Dezvoltare cognitivă

Învățarea cognitivă se caracterizează prin înțelegere, organizarea ideilor și aplicarea cunoștințelor prin alegere și evaluare. Când copiii se joacă cu puzzle-uri, ei învață puterea de alegere și strategie pe măsură ce încep să recunoască și să înțeleagă cu grijă cum se potrivesc piesele pentru a completa o imagine clară. Puzzle-urile pentru copii afișează teme și imagini colorate, cum ar fi animale, vehicule, cifre sau litere. Jocul cu puzzle-uri îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care temele funcționează împreună și se încadrează în lumea din jur.

Dezvoltarea mişcărilor fine

Pentru a se juca cu puzzle-uri,  copiii trebuie să înțeleagă piese de toate formele și dimensiunile și să le manipuleze pentru a se potrivi exact într-o formă decupată sau slot. Acest proces poate implica sortarea și testarea diferitelor forme până când se găsește cea potrivită. Prin această sarcină, copiii dezvoltă mișcări musculare mici și dexteritate în mâini și degete.

Coordonarea mână-ochi

În timp ce dezvoltă abilități motorii fine, jocul cu puzzle-uri învaţă copiii să-și sincronizeze ochii și mâinile pentru a găsi piesa potrivită. Când folosesc procesul de „ghicire și verificare” pentru a găsi piesa care se potrivește, ochii, creierul și mâinile unui copil lucrează pentru a identifica piesa, a o apuca, a lucra cu ea pentru a o potrivi și a alege o piesă nouă dacă nu nu este corectă piesa aleasă inițial.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns