Iti place sa mesteresti in gospodarie, dar faci asta doar in timpul liber si nu vrei sa investesti in multe unelte? Daca te regasesti in descriere inseamna ca ai nevoie de un multicutter. In ceea ce priveste materialele pe care poti sa le prelucrezi cu o astfel de unealta, e bine de stiut ca ai o multitudine de variante: plastic, rigips, lemn, metal (de preferat metale moi), caramida, sticla, ceramica, parchet etc. Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont daca unealta ta e suficient de puternica. Printre cele mai importante functii ale unui multicutter se numara:
- puterea motorului si turatia la mers in gol;
- tipul de material care urmeaza sa fie prelucrat trebuie sa tina cont de accesoriile compatibile pe care le ai la dispozitie;
- cu cat greutatea este mai mica cu atat va fi mai usor de manevrat;
- turatie reglabila si/sau constanta, ca sa ai control asupra cantitatii de material care urmeaza sa fie frezata/taiata/slefuita;
- clasa de utilizare: daca nu il foloesti frecvent nu are sens sa investesti intr-unul din gama profesionala, mai mult ca sigur o sa te descurci pentru inceput cu ceva din gama semi-profesionala sau chiar hobby.
Cateva operatiuni pe care le poti face cu usurinta cu o astfel de unealta multifunctionala:
- inlocuirea sau inlaturarea linoleumului vechi cu unul nou sau cu gresie/parchet;
- pozitionarea prizelor si, implicit, decuparea rigipsului din locul in care urmeazasa fie montate;
- montarea tevilor pentru centrala: taie cu usurinta tevile metalice din locurile greu accesibile;
- slefuirea tamplariei de la geamuri si reconditionarea ramelor: inlatura cu usurinta vopseaua veche si intarita.
Daca tot am adus vorba de slefuire, e posibil sa te intrebi de ce sa nu folosesti direct un slefuitor. Cu siguranta poti sa il folosesti, e chiar recomandat sa achizitionezi un slefuitor daca pasiunea ta implica in mod constant indepartarea straturilor de pe anumite materiale si daca vorbim de dimensiuni mai mari. Marele avantaj al slefuitoarelor este ca se gasesc sub diferite forme, exista slefuitoare cu talpa rotunda, cu talpa dreptunghiulara, cu talpa triunghiulara, exista chiar si un slefuitor special conceput pentru pereti. Un slefuitor pereti sau girafa este foarte util atunci cand ai de finisat pereti sau tavan, inclusiv eliminarea tapetului si/sau a vopselei.
In ziua de astazi oferta de scule este atat de mare, si nu ne referim aici doar la brandurile existente, ci si la categoriile de scule, incat gasesti aproape pentru fiecare categorie si brand in parte atat varianta de alimentare la priza, cat si varianta cu acumulatori.
Indiferent de sculele pe care le folosesti este bine sa le conectezi la un aspirator ca sa lucrezi tot timpul intr-un mediu curat si sa nu iti pui sanatatea in pericol. Poate ca ai impresia ca daca lucrezi cateva ore pe saptamana nu o sa inhalezi multe reziduuri, insa, pe termen lung, acest lucrupoate fi o problema. Un alt aspect pe care e bine sa il iei in calcul atunci cand iti achizitionezi unelte il reprezinta numarul de vibratii emise, poate ca pe moment nu le simti, dar pe termen lung iti pot deteriora starea de sanatate.