Stiri Internationale de ultima ora

„Protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! Sau predaţi-va armatei ucrainene” – apel lansat rusilor de Zelenski

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat  pe rusi sa protesteze impotriva mobilizarii pe frontul ucrainean sau sa se predea fortelor Kievului.

In traditionalul sau mesaj video, postat seara de seara, Zelenski s-a adresat rusilor, in limba rusa. El le-a amintit ca in razboiul din Ucraina au fost ucisi 55.000 de soldati rusi. „Vreti mai multi ? Nu ? Deci protestaţ i! Luptaţi ! Fugiţi ! Sau predati-va armatei ucrainene” – a declarat Zelenski. In opinia presedintelui Ucrainei, optiunile rusilor pentru a supravietui sunt : protestele, lupta impotriva regimului Putin, fuga din tara sau, in cazul celor de pe front, optiunea e sa se predea armatei ucrainene.

De asemenea, Zelenski ii acuza pe rusi ca sunt complici la crimele armatei ruse. „Pentru ca taceti. Pentru ca taceti mereu”.

Potrivit unor informatii neoficiale, in documentele Kremlinului care au ajuns in presa, mobilizarea anuntata miercuri de Vladimir Putin vizeaza un milion de oameni. Oficial, Kremlinul a anuntat doar ca sunt mobilizati 300.000 de rezervisti.

„Este momentul alegerii pentru voi. Pentru barbatii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trai, de a deveni invalizi sau de a ramane teferi. Pentru femeile din Rusia, alegerea este sa-si piarda pentru totdeauna sotii, fiii, nepotii ori sa incerce, totusi, sa ii protejeze impotriva mortii, impotriva razboiului, impotriva unui singur barbat, Vladimir Putin” – a continuat presedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate, intr- o singura zi, in cursul unor manifestatii spontane impotriva mobilizarii.  De asemenea, anunţul mobilizarii a provocat si un aflux de rusi care doresc sa paraseasca ţara. Biletele de avion sunt epuizate si, potrivit unor informatii de presa, autoritatile ruse ar fi dat ordin ca barbatilor intre 18 si 64 de ani sa nu li se vanda bilete de avion.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns