Ludovic Orban sustine ca Romania poate elimina dependenta de gazul rusesc
Stiri Actuale de ultima ora

Ludovic Orban sustine ca Romania poate elimina dependenta de gazul rusesc

Ludovic Orban este de parere ca Romania poate sa elimine dependenta de gazul rusesc si sa isi asigure consumul din productia interna. Acesta a mai spus ca tara noastra poate sa devina un exportator net de gaz natural intr-un timp destul de scurt. In primele noua luni ale anului 2021, importurile de gaze naturale ale Romaniei au crescut cu 60% fata de 2020.

Orban sustine ca Romania detine zacaminte importante de gaze naturale

Orban sustine ca vina este  a companiilor detinatoare pentru ca nu au reusit sa exploateze resursele in timp real.

”Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deținut de ROMGAZ, care nu a fost capabil să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi. Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect și din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către ROMGAZ a participației de 50%, deținute de compania americană”, a explicat deputatul.

Rezervele tarii noastre in perimetrul Midia sunt estimate de 20-30 miliarde de metri cubi. Inceperea productiei in acest perimetru poate asigura aproximativ un miliard de metri cubi anual. Perimetrul Trident au parte de rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi.

”Contractul este deținut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, compania românească având o participație de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăților de exploatare, care pot fi soluționate printr-o înțelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalații de exploatare existente. Guvernul, alte autorități și companii ale statului implicate, au obligația sa trateze cu atenție maximă aceste proiecte, să ia toate deciziile necesare și să elimine toate blocajele existente, pentru a da drumul la producție cât mai repede”, a incheiat Orban.

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns