Culegatorii romani ezita sa mearga in Anglia, florile si legumele putrezesc pe camp

Stiri Actuale de ultima ora

In Cornwell, comitat din sud-vestul Angliei, narcisele si conopida – culturile specifice zonei – putrezesc pe camp. Proprietarii terenurilor sunt disperati, pentru ca nu mai au forta de lucru. Romanii si bulgarii, culegatorii cu care isi faceau treaba in fiecare sezon, ezita sa mai vina, din cauza Brexitului.

Potrivit unei publicatii locale, care a intervievat mai multi cultivatori de flori si legume, sunt doua motive care ii descurajeaza pe romani si pe bulgari. In primul rand, din cauza Brexit-ului, lira sterlina s-a devalorizat, iar cand oamenii isi fac calculele in moneda de acasa, constata ca, de fapt, castiga mai putin. In plus, est-europenii nu se simt bineveniti, in contextul tensiunilor sociale privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Al doilea motiv este incertitudinea privind soarta lucratorilor sezonieri. Guvernul de la Londra nu a formulat inca o strategie clara privind lucratorii sezonieri post-Brexit, tinand cont ca ei nu sunt imigranti. Vin si lucreaza doar in anumite perioade ale anului. Nu se stie cati vor putea veni, daca Marea Britanie paraseste Uniunea, si ce formalitati trebuie indeplinite in cazul sezonierilor.

Citeste  Sibiul e in febra pregatirilor

Narcisele au putrezit pe camp

Unul dintre proprietarii de terenuri pe care se cultiva narcise a declarat ca a pierdut mai bine de un sfert din flori. Neavand cine sa le culeaga, pur si simplu au putrezit pe camp. Si cei cu terenuri de legume se plang. In zona, sunt mari culturi de conopida, care, la fel, a ramas neculeasa si s-a stricat pe camp. Localnicii nu vor sa vina la cules, iar lipsa romanilor si bulgarilor se resimte acut.

Miriam

 

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *