Stiri Justitie de ultima ora

Coruptia din pandemie – semnal de alarma tras de Consiliul Europei

Riscul actelor de coruptie avand legatura cu pandemia ramane ridicat, mai ales in sectorul sanatate si in actiunile intrerprinse de guverne in plan economic. Este concluzia GRECO, Grupul de state impotriva coruptiei.

Marin Mrčela, presedintele GRECO atrage atentia ca, in contextul valurilor succesive de COVID, care necesita raspunsuri rapide, guvernele recurg frecvent la masuri extraordinare. “In pofida situatiei exceptionale, e crucial ca guvernele sa actioneze in deplin respect fata de lege, iar toate actiunile lor sa fie axate pe principiile transparentei, controlului si responsabilitatii” – declara presedintele GRECO.

De aceea, accesul la informatii publice e esential, iar avertizorii de integritate trebuie protejati prin mecanisme eficiente.

Cele mai sensibile domenii raman, in opinia GRECO, achizitiile publice, conflictele de interese si lobby-ul.

Pana la sfarsitul anului, GRECO va adopta rapoarte de evaluare pentru 23 din cele 50 de tari membre. Analizele se vor axa pe prevenirea coruptiei in guvernele centrale – inclusiv in ceea ce priveste functiile de executie de la varf – si aplicarea legii.

Citeste  Pedepse mai dure in aceasta perioada, avertizeaza Ministerul Justitiei

Unul dintre sectoarele cu mari probleme este cel al serviciilor medicale, unde mita poate fi mai frecventa ca de obicei, in contextul crizei pandemice. Potrivit GRECO, in general, coruptia din sectorul sanatate duce la scumpirea serviciilor medicale. Aparatura, echipamentele de protectie si medicamentele sunt cumparate la pret mai mare, pentru ca achizitiile se fac fara respectarea procedurilor anterioare pandemiei.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *