Stiri de ultima ora din Politica

Scandal intre Amnesty International si conducerea Ucrainei

Organizatia pentru drepturile omului a publicat un raport in care a constatat ca Ucraina incalca legile razboiului si pune in pericol viata civililor prin plasarea de echipamente si armament militar in şcoli si spitale.

Conducerea de la Kiev a reactionat dur si a acuzat Amnesty International ca “transfera responsabilitatea de la agresor la victima”

Presedintele Volodimir Zelenski a numit raportul  Amnesty “imoral selectiv si manipulator”. Directoarea Amnesty International Ucraina si-a dat demisia la cateva zile de la publicarea raportului. Ea spune ca biroul central Amnesty, cu sediul la Londra, nu a tinut cont de situatia din teren prezentata de  filiala din Ucraina a prezentat-o.

Amnesty se apara

Organizatia pentru drepturile omului, sediul central, a venit cu precizari, in urma scandalului declansat de acest raport si afirma ca absolut toate informatiile din raport au fost verificate si sunt reale. “Concluziile din comunicatul nostru de presa, care documenteaza incalcari ale dreptului international umanitar de catre armata ucraineana, s-au bazat pe dovezi colectate in timpul investigatiilor ample pe teren”, declară Amnesty. “Credem ca este esential sa raspundem impartial. Cand descoperim incalcari ale dreptului international umanitar de catre Ucraina, asa cum am facut in acest caz, le vom raporta cu onestitate si exactitate. Ignorarea incalcarilor de oricare dintre parti in orice conflict nu va fi un mesaj convingator despre starea drepturilor omului” – subliniază Amnesty.

Amnesty precizeaza ca a trimis o scrisoare guvernului Ucrainei pe 29 iulie, in care isi anunta concluziile. “Am enumerat numeroase orase si sate in care am documentat activiatile descrise in raport si am furnizat coordonatele GPS pentru 24 de locatii, inclusiv scoli si spitale, unde, dupa cum a confirmat Amnesty International, erau instalati soldati ucraineni. Am informat guvernul ca vom publica constatarile noastre si le-am cerut sa ofere un raspuns pana la 3 august, dar nu am primit niciun rsspuns explică ONG-ul.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns