Stiri Actuale de ultima ora

Romania ar putea declara epidemia de gripa

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, estimeaza ca este foarte probabil ca aceasta saptamana sa fie a treia de crestere consecutiva a cazurilor de gripa. In consecinta, e posibil sa se declare stare de epidemie de gripa. Nu inseamna insa ca vor fi impuse restrictii.

Potrivit modelului european, exista un anumit algoritm care duce la declararea starii de epidemie. Mai exact, e vorba despre  o crestere progresiva timp de 3 saptamani a cazurilor cu minimum 20 la suta in fiecare saptamana consecutiv si o rata de izolare a virusurilor gripale care depaseste 10 la suta din totalul prelevatelor. Toate acestea certifica aparitia epidemiei.

Nu se vor introduce restrictii, ci doar măsuri care se iau la nivelul unitatilor sanitare pentru limitarea vizitelor in spital. In plus, se intensifica masurile legate de respectarea masurilor de protectie a personalului medical si a pacientilor.

In perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel national 140.688 de cazuri de infectii respiratorii acute – gripa clinica, IACRS si pneumonii. Urmatoarea raportare are loc joi, 5 ianuarie. In functie de aceste date, este posibila declararea epidemiei de gripa.

Citeste  168 de infectați cu coronavirus în România

Medicamente lipsa

Multe medicamente care combat simptomele gripei lipsesc din farmacii. Au fost cazuri in care banalul Paracetamol era de negasit. In plus, e criza de antibiotice – recomandate doar in cazul infectiilor bacteriene, nu in cazul virozelor. In toata Europa lipsesc anumite medicamente, cea mai mare criza fiind in privinta antibioticelor suspensie destinate bebelusilor si copiilor mici.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns