Stiri Internationale de ultima ora

Marea Britanie a returnat Irakului o stela babiloniana extrem de valoroasa.

Marea Britanie  a returnat Irakului o stela babiloniana cu o vechime de 3.000 de ani. Autoritali britanice au returnat stela in cursul zilei de marti ambasadorului irakian la Londra.  Se crede ca aceasta stela ar fi fost furata in timpul razboiului din Irak.

Hartwig Fischer, directorul British Museum a inmanat stela , autentificata de experti amdasadorului Salih Husain Ali.

Hartwig Fischer a declarat “Este o piesă foarte importantă din patrimoniul cultural irakian”. Acesta  a declarat in cadrul ceremomiei organizate ca politistii de frontiera au depus o “munca extraordinară şi neîncetată.”

Autoritatile care au descoperit stela in anul 2012 pe aeroportul Heathrow din Londra au avertizat muzeul.

Conditiile in care stela a disparut din Irak raman totusi neclare. Michael Ellis , secretar de stat britanic a declarat ca are motive sa creada ca stela a fost furata acum 15 ani.  Aceasta stela mai este numita si “ kudurru” si continue textul unei donatii regale de terenuri facute de regele babilonian Nabucodonosor I catre unul dintre supusi sai. Regele a donat stela supusului sau in semn de multumire pentru serviciile sale. Pe una dintre fetele stelei se poate vedea reprezentari ale marilor zei babilonieni Enlil şi Marduk. Pe partea cealalata in schimb apare un text juridic in cuneiforma , un scris utilizat in Mesopotamia de Jos.

Potrivit lui Jonathan Taylor, un curator de la British Museum stela avea reputatia de a face “vrăji groaznice” oricarei persoane ar incerca sa o deterioreze. Sau mai mult de atat oricarei persoane ar incerca sa isi insuseasca pamanturile la care face referire textul scris pe ea. Specialistii transmit ca in prezent exista mai putin de 200 de stele de acest tip. Acestia cred ca stela a fost expusa in orasul antic Nippur aflat in centrul Irakului de astazi.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns