Inundatii in Iran. Autoritatile acuza SUA de “terorism economic”.

Stiri Internationale de ultima ora

 

Javad Zafir , ministrul de externe de la Teheran a acuzat luni administratia federala de la Washington ca impiedica furnizarea de ajutor umanitar catre Iran si sustine ca este un act de “ terorism economic” .

Javad Zarif a mentionat pe contul sa de Twitter ca sanctiunile impuse de Statele Unite Iranului „împiedică eforturile în materie de ajutor ale Crucii Roşii Iraniene către toate comunităţile devastate de intemperiile fără precedent“.

“Printre echipamentele blocate se află şi elicoptere de salvare. Nu este doar un conflict economic, ci şi un TERORISM economic“,a transmis seful diplomatiei iraniene.
Lipsa de elicoptere de salvare in Iran din cauza sanctiunilor americane a obligat serviciile de urgenta sa ceara implicarea armatei cu elicoptere militare si autovehicule blindate de interventie.

In a doua jumatate a lunii martie, Iranul a fost afectat de inundatii foarte mari. Din aceasta cauza mai multe localitati din vestul tarii au primit ordin de evacuare.

Postul de televiziune IRINN a informat “Alerta roşie a fost decretată în provincia Lorestan, cu patru sau cinci oraşe în situaţie foarte gravă“ , „La Khorramabad (reşedinţa provinciei Lorestan, n. red.), apa a urcat la trei metri în unele sectoare. (…) Unele regiuni sunt complet inundate, cu locuitori blocaţi pe acoperişurile caselor“.

Citeste  Bilant cutremurator : 752 de oameni ucisi in atentate in Europa din 2000 pana acum

Sarem Rezaee, directorul Crucii Rosie a declarat ca organizatia sa a pierdut orice contact cu o mare parte a provinciei. „Telefoanele nu funcţionează, comunicaţiile noastre radio sunt deconectate. Nu avem nicio veste“ din numeroase localităţi” , a precizat acesta.

Sarem Rezaee a declarat ca foarte multe drumuri sunt inundate si ca elicopterele nu pot ateriza din cauza vremii nefavorabile. Totodata aeroportul Khorramabad este afectat de indundatii, acesta fiind practic sub apa.

Primul val de inundatii a afectat nord-estul Iranului pe data de 19 martie iar cel de-al doilea a afectat vestul si sud – vestul tarii pe data de 25 martie soldandu-se cu moartea a 45 de persoane.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *