Stiri Economice de ultima ora

Autoritatile din Marea Britanie acuza Rusia ca recurge la aur pentru a ocoli sanctiunile

Agentia de lupta impotriva criminalitatii din Marea Britanie – NCA – a emis o alerta urgenta sectorului financiar, avertizand ca Rusia recurge la aur pentru a ocoli sanctiunile instituite de comunitatea internationala dupa invazia din Ucraina.

NCA a anuntat ca rusii fac incercari deliberate de a spala aurul, astfel incat sa nu se i cunoasca originea si sa i se stearga urmele, pentru a fi vandut in regat si in toata lumea.

Aurul exportat de Rusia incepand cu iulie 2022 ajunge in cantitati tot mai mari in tari care nu respecta sanctiunile impuse Rusiei. Apoi, aurul poate fi topit si, sub alta forma, vandut, astfel ca sursa nu se mai poate identifica.

Prin urmare, autoritatile din Marea Britanie au anuntat 29 de noi sanctiuni impotriva unor indivizi si entitati care colaboreaza cu Rusia si sustin Rusia in sectoare strategice, cum e cel al aurului ori in sectorul petrolier.

Printre cei 29 figureaza o retea din Emiratele Arabe Unite despre care autoritatile britanice afirma ca e raspunzatore de sifonarea a peste 300 de milioane de dolari in Rusia, bani proveniti din vanzarea aurului rusesc.

De asemenea, regatul britanic a sanctionat doua dintre cele mai mari companii producatoare de aur din Rusia, Nord Gold PLC si Highland Gold Mining Limited.

„Aceasta alerta va ajuta la eforturile depuse de sectorul bancar si de institutiile care se ocupa de valori mari pentru a se asigura ca indivizii sanctionati sau entitatile sanctionate nu pot folosi aurul pentru a ocoli sanctiunile” – a declarat Adrian Searle, director NCA.

Aurul este una dintre cele mai mari surse de venit pentru Rusia, dupa petrol si gaze, iar ponderea sa in economia nationala, in 2021, a fost de 15,5 miliarde dolari.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!