Stiri Locale de ultima ora

Proiectul care introducea capra neagra pe lista speciilor care nu pot fi vanate a fost respins

Proiectul care prevedea introducerea caprei negre pe lista speciilor care nu pot fi vanate a fost respins astazi in Senat.  Initiativa senatorilor si deputatilor USR a fost respinsa cu 33 de voturi “ pentru” si 36 de voturi “ impotriva”.

„La ora actuală, din cauză că în restul Europei capra neagră este o specie abundentă, datorită înmulţirii libere din cauza lipsei părădătorilor naturali (lupul şi râsul), ea nu mai este o specie protejată în Europa. Spre deosebire e restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6000 de exemplare. Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale”, se mentioneaza in expunerea de motive a initiatorilor.

Citeste  Raed Arafat sustine ca noile masuri sunt niste ajustari la situatia epidemiologica

Senatorii USR si PNL sustin ca proiectul nu ar fi trebuit trimis la comisia pentru agricultura.

„Nu am înţeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agricultură. Caprele negre nu au o problemă cu tenerurile agricole. Sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afecetază habitatul caprelor negre, nu invers.(…) Dacă acest raport este unul de respingere, este deoarece în comisia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condiţiile în care, consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în comisia de agricultură, în timp ce în comisia pentru ape, a fost un vot majoritar pentru”, a declarat Mihai Gotiu senator USR. Marcel Vela, senator PNL l-a sustinut „Acest proiect de lege are o problemă de formă. Raportul a fost trimis la comisia de agricultură. N-am auzit ca în România să fie ferme de agricultură de capră neagră. (…) Aş dori să fac apel la dumneavoastră, nu să vă gândiţi neapărat ce zic alegătorii când se duc în circumscripţii şi află că aţi votat să fie împuşcată capra neagră, ci la dorinţa dumneavoastră de a lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor darurile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu”.

Citeste  Lucrarile de la Pasajul Doamna Ghica incep in iulie
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns