In aceasta perioada in care circula virusuri gripale, e important sa ne reamintim ca vitamina D e esentiala pentru oase, sange si sistemul imunitar, cel care ne ajuta in lupta cu infectiile.
Natural, ne luam vitamina D din razele soarelui. Chiar si cateva minute pe zi de expunere la soare a fetei si mainilor ne pot ajuta. In plus, prin alimentatie trebuie sa ne asiguram vitamina D. Printre alimentele cu continut mare de vitamina D figureaza pastravul, somonul si tonul. De asemenea, pestele gras cum e macroul, heringul si sardinele au continut bunicel de vitamina D. Si ciupercile Portabella sunt foarte bogate in vitamina D. Daca le cumparati ambalate, tineti-le cateva minute in soare. Razele ultraviolete cresc nivelul de vitamina D in cazul multor tipuri de ciuperci, dar mai ales in cazul celor Portabella.
Vitamina D se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care doua sunt importante pentru sanatatea organismului: vitamina D2, realizata de plante si vitamina D3, produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi gasite si in alimente.
Vitamina D se asimileaza destul de greu. E bine sa va faceti analize pentru a vedea cum stati la acest capitol. Suplimentele, sub forma de comprimate, sunt foarte indicate in perioada de epidemii de infectii respiratorii. Batranii mai ales asimileaza mai greu vitamina D din surse naturale, precum si persoanele cu pielea inchisa la culoare, dar si persoanele cu afectiuni digestive, cum ar fi boala Crohn, boala celiaca. De asemenea, persoanele obeze pot avea deficiente de vitamina D.
Miriam