Stiri Justitie de ultima ora

Vandalii vor plăti pentru restaurarea operelor de artă

Ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, a anunţat luni că guvernul din care face parte intenţionează să îi oblige pe activiştii pentru climă care vandalizează monumente şi opere de artă să plătească pentru restaurarea acestora, informează agenţia de presă ANSA.

Ministrul italian a făcut acest anunţ după ce mai mulţi membri ai organizaţiei Ultima Generazione (UG) au turnat o substanţă ce a făcut ca apa uneia dintre cele mai legendare fântâni din Roma, Barcaccia, să devină neagră. Gestul lor reprezintă cel mai recent incident dintr-o lungă serie de acţiuni prin care UG îndeamnă la nesupunere civilă pentru a sublinia nevoia unor acţiuni urgente în vederea combaterii schimbărilor climatice.

“Ne gândim să introducem o nouă sancţiune administrativă”, a declarat Gennaro Sangiuliano în timpul unei vizite la Napoli. “Ea este analizată de experţii tehnici şi juridici din cadrul ministerului. Sancţiunea va fi acordată de prefect pentru a-i face pe cei care comit astfel de fapte să achite costurile necesare pentru restaurarea lucrărilor. Costurile sunt mari, pentru că trebuie să chemi profesionişti specializaţi şi să foloseşti utilaje scumpe”, a adăugat ministrul italian al Culturii.

UG a anunţat că substanţele utilizate în timpul acţiunilor lor sunt uşor de îndepărtat şi nu lasă urme permanente. Cu toate acestea, primarul Romei, Roberto Gualtieri, a spus că “intervenţiile cu materiale care, pe hârtie, pot fi îndepărtate, pot totuşi să avarieze monumentele”.

Potrivit UG, costurile generate de acţiunile sale sunt insignifiante în comparaţie cu cele provocate de criza climatică, subliniind că aceasta se manifestă deja în multe feluri în Italia, inclusiv prin seceta severă cu care se confruntă nordul ţării. UG a mai spus că membri din două grupuri ale sale au turnat o substanţă bazată pe cărbune lichid vegetal în Fântâna Barcaccia, precum şi într-o altă fântână faimoasă din Ancona, un oraş portuar din regiunea Marche, întrucât doreau “să denunţe gravitatea situaţiei climatice actuale şi caracterul inacceptabil al lipsei de acţiune politică pentru limitarea pagubelor”.

Activiştii pentru climă au precizat că cele două fântâni au fost alese întrucât reprezintă “simboluri ale prospeţimii oferite de apă, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, ale pericolelor pe care ea le reprezintă”.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns