Nimeni nu poate să evite efectele provocate de trecerea timpului, nici măcar celebra statuie Cristos Mântuitorul, care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro: pentru cea de-a 90-a aniversare a sa, uriaşul monument construit în stil art-deco va face obiectul unui amplu proces de restaurare.
Arhitecta Cristina Ventura, care coordonează lucrările de pe şantier, urcă scările amenajate în interiorul statuii şi priveşte spre exterior printr-un orificiu situat în unul dintre braţele deschise ale statuii, inaugurată în 1931 şi devenită una dintre emblemele “Oraşului Minunat”.
“Structura externă, expusă în faţa elementelor naturii, a suferit o uzură din cauza soarelui, ploii, fulgerelor şi variaţiilor de temperatură”, a explicat Cristina Ventura.
Situată la 710 de metri deasupra nivelului mării, în vârful muntelui Corcovado, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, primeşte de obicei aproape 2 milioane de vizitatori pe an. Ea va împlini în luna octombrie 90 de ani de la inaugurare.
Restaurarea prevede o analiză aprofundată a stării învelişului său exterior, compus din câteva mii de mici pietre triunghiulare tăiate manual, a armaturii sale din fier şi a infiltraţiilor de apă din structura sa.
Pentru a realiza aceste activităţi, echipa de restaurare va folosi o cartografiere fotografică de înaltă precizie, iar mai mulţi alpinişti vor căuta zonele defectuoase şi piesele care trebuie să fie înlocuite.
Inaugurată în 1931
Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, Cristos Mântuitorul a fost declarat monument istoric, iar în 2007 a fost inclus în rândul “Celor şapte minuni ale lumii moderne”.
Pandemia de coronavirus a constrâns autorităţile braziliene să închidă accesul publicului între lunile martie şi august 2020, cea mai lungă perioadă din istorie în care monumentul a rămas fără vizitatori.
Programul de restaurare, care va continua pe durata întregului an 2021, vizează, de asemenea, întocmirea unui plan de mentenanţă preventivă, pentru a permite evitarea avariilor majore în viitor.