Dupa o scadere dramatica a clientelei straine din cauza pandemiei de Covid si a razboiului din Ucraina, statiunile balneare din Cehia, incluse pe lista UNESCO, sunt in cautare de noi clienti.
Restrictiile impuse in timpul pandemiei au inchis, temporar, spa-urile, iar invazia ruseasca din Ucraina si sanctiunile impuse ulterior Rusiei de Uniunea Europeana, au redus practic la zero numarul clientilor rusi, renumiti pentru faptul ca nu se uita la bani.
In 2021, orasele Karlovy Vary, Marianske Lazne si Frantiskovy Lazne din vestul Cehiei credeau ca se intrevede o raza de speranta, dupa ce au fost inscrise in Patrimoniul Universal al UNESCO. Insa bucuria lor a fost de scurta durata in conditiile în care, in luna februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina iar Cehia s-a alaturat sanctiunilor introduse de UE.
„Spa-urile noastre au pierdut 80 la suta din clientela de pe o zi pe alta” – a declarat Andrea Pfeffer Ferklova, primarul din Karlovy Vary, destinatie favorita a investitorilor si turistilor rusi dupa colapsul URSS in 1991. Un turist ceh este obisnuit sa cheltuie aproximativ 700 de coroane – 32 de dolari – pe zi. In timp ce clientii rusi cheltuie de 5 ori mai mult pe zi. peste 3.500 de coroane pe zi. In plus, turistii rusi stateau de regula mai multe saptamani, in timp ce cehii prefera sejururile de week-end, asta pentru ca inflatia scade foarte lent de la nivelul record de 18 la suta, atins in luna septembrie a anului trecut, iar cehii isi reevalueaza cheltuieile.
Clientii din tara vecina, Germania, cei mai importanti clienti straini la spa-urile din Cehia, reprezinta aproximativ un sfert din numarul total si cheltuie in jur de 2.000 de coroane pe zi.
Miriam