In regiunea Sahel din Africa peste 18 miliane de persoane sunt afectati de o seceta severa. Toate aceste persoane se vor confrunta cu o grava insecuritate alimentara in urmatoarele trei luni.
Ce se petrece in regiunea Sahel?
Ei bine, un purtator de cuvant al Programului Alimentar Mondial, Tomson Phiri a declarat intr-o conferinta de presa de la Geneva ca organizatia se confrunta cu o „lipsă gravă de fonduri” si ca nu ii va putea ajuta pe oamenii afectatti de aceasta seceta.
„Nevoile sunt foarte mari, însă resursele sunt la cel mai redus nivel”, a spus Tomson Phiri. Asta a fortat agentia sa reduca ratiile de ajutor alimentar pe care le distribuia in unele tari din regiune.
In Ciad nivelurile scazute de finantare au determinat PAM sa reduca cu 50% din iunie 2021, ratiile de urgenta pentru persoanele care au nevoie de ele. Daca donatorii nu mai ofera multe fonduri, PAM va trebui sa intrerupa ajutorul financiar la inceputul lunii iulie.
Pana al 18 milioane de persoane din regiunea Sahel se vor confrunta cu o insecuritate alimentara severa in urmatoarele trei lui, mai exact va fi cel mai mare numar inregistrat din 2014.
Aceasta situatie este rezultatul mai multor factori precum: pandemia de COVID-19, seceta si cresterea preturilor la alimente.
„În Sahel, se aşteaptă ca 7,7 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani să sufere de malnutriţie. 1,8 milioane dintre ei suferă de malnutriţie severă şi, dacă operaţiunile de ajutor nu sunt intensificate, acest număr ar putea ajunge la 2,4 milioane până la sfârşitul anului”, a spus un purtator de cuvant al OCHA, Jens Laerke.
„Situaţia a atins cote alarmante în Burkina Faso, Ciad, Mali şi Niger, unde populaţiile se vor confrunta cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară în perioada cuprinsă între iunie şi august”, a mai spus acesta.
ONU a deblocat 30 de milioane de dolari din Fondul central de raspuns la urgente pentru Ciad, Mali si Niger.