Senatul a adoptat, luni, in plen, proiectul de lege al Guvernului privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justiţie –SIIJ. Senatul e for decizional. USR ataca proiectul de lege la CCR.
86 de senatori s-au pronuntat pentru desfiintarea SIIJ, 37 impotriva si s-a inregistrat o abtinere. Controversata lege, contestata de unele partide, a fost initiata de ministerul Justitiei si prevede ca SIIJ se desfiinteaza, iar competentele sale vor fi preluate de Parchetele obisnuite. Cauzele vor fi instrumentate de procurori anume desemnati. Proiectul de lege fusese adoptat de Camera Deputatilor pe 21 februarie.
Senatorii USR si AUR au depus amendamente, dar acestea au fost respinse. USR considera ca e un atac frontal la justitia din Romania si acuza coalitia ca arunca justitia “in era Dragnea”. Liderul USR, Catalin Drula, afirma ca e vorba de controlul asupra magistratilor incomozi. Nici AUR nu e de acord cu desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. USR va ataca la Curtea Constitutionala acest proiect de lege. Uniunea Salvati Romania apreciaza ca proiectul depus de ministrul Predoiu e o reinfiintare a SIIF, o metoda de presiune a magistratilor si o cale de subminare a statului de drept.
Potrivit noii legi, cauzele aflate in curs de solutionare la nivelul acestei sectii se vor transmite pe cale administrativa, in termen de 60 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetelor competente, care vor continua solutionarea acestora. De asemenea, posturile aflate in schema de functii si de personal a Sectiei speciale la data intrarii in vigoare a legii raman in schema Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Miriam