Stiri Actuale de ultima ora

Greta Thunberg se revoltă contra combustibililor fosili

A continua exploatarea combustibililor fosili înseamnă a “condamna la moarte” secţiuni întregi ale populaţiei din întreaga lume, a avertizat marţi activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg, cerând autorităţilor publice să ia măsuri mai ambiţioase, relatează AFP.

Va fi “imposibil” să se respecte limita de 1,5 grade de încălzire globală fără o eliminare “rapidă şi echitabilă a combustibililor fosili”, a declarat militanta pentru climă în faţa presei la Bonn, unde are loc până la 15 iunie o conferinţă privind schimbările climatice, în pregătire pentru COP28 care va vea loc în decembrie.

Dacă nu eliminăm treptat combustibilii fosili, “aceasta va fi o condamnare la moarte pentru nenumărate persoane”. Aceasta este deja o condamnare la moarte pentru nenumăraţi oameni care trăiesc în prima linie a crizei climatice”, a avertizat suedeza, în vârstă de 20 de ani.

Militanţi pentru climă, oameni de ştiinţă şi negociatori cer un calendar pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a contribui la limitarea încălzirii globale, în momentul în care emisiile de gaze cu efect de seră ating niveluri record.

Acest subiect va fi unul dintre cele mai discutate la COP28 care va avea loc în decembrie la Dubai.

“Naţiunile producătoare de combustibili fosili trebuie să se angajeze la COP28 să identifice în mod colectiv cum să alinieze producţia de combustibili fosili” cu obiectivul de 1,5 grade al Grupului de experţi interguvernamental privind evoluţia climei (IPCC), a cerut Tina Stege, militantă pentru schimbările climatice din Insulele Marshall.

“Banii sunt acolo pentru cei 1,5 Terawatti de energie solară şi eoliană (care urmează să fie instalaţi) pe an de care avem nevoie”, a adăugat ea.

În materie de reducere a gazelor cu efect de seră, există două tabere majore: Uniunea Europeană (în special Germania), Marea Britanie, numeroase ţări în curs de dezvoltare şi ţări insulare mici care vor să renunţe rapid la petrol, gaz şi cărbune.

Dar marile ţări petroliere şi cu resurse de gaze preferă să se concentreze pe reducerea emisiilor, fără a renunţa la combustibili fosili.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns