Conform legislatiei in vigoare, toate persoanele juridice trebuie sa se asigure ca anual gestioneaza o cantitate de deseuri similara cu cea pe care o introduc pe piata din Romania, fie ca lucreaza pe partea de productie, fie ca se ocupa de importuri.
Daca te incadrezi intr-una din aceste categorii, atunci trebuie sa fii intotdeauna la curent cu ceea ce trebuie sa faci pentru a gestiona deseurile, iar colaborarea cu un OIREP este o idee excelenta. Este vorba despre o organizatie care te poate ajuta cand vine vorba despre intocmirea oricarui raport de mediu, dar si transferul deseurilor catre colectorii de la nivel national care, ulterior se asigura ca deseurile ajung la companiile care se ocupa de reciclare si revalorificarea deseurilor.
Ce este un raport de mediu?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care tebuie sa le stii cand vine vorba despre gestionarea deseurilor este acela ca anual sau trimestrial trebuie sa trimiti catre Autoritatea Nationala de Mediu raportari despre cantitatea de deseuri pe care o introduci pe piata din Romania. Rapoartele sunt diferite in functie de produsele pe care le gestionezi. Colaborand, insa, cu un OIREP, adica o Organizatie care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorilor, iti eficientizezi activitatile. Expertii din cadrul unui OIREP cunosc toate tipurile de rapoarte pe care trebuie sa le prezinti autoritatile, dar si care sunt termenele limita ce trebuie respectate, astfel incat sa eviti sanctiunile costisitoare.
Gestionarea deseurilor – parcurs
Utilizand informatiile din rapoartele de mediu pe care le intocmesc in baza documentelor pe care le pui la dispozitia OIREP-ului, expertii din acest domeniu stiu cu certitudine care este cantitatea de deseuri pe care trebuie sa o manageriezi in calitate de persoana juridica. Mai exact, specialistii iau legatura cu cei mai buni colectori de pe piata, indicandu-le care este cantitatea de deseuri pe care trebui sa o ,,ghideze”catre firmele care se ocupa de colectare. OIREP-urile sunt intermediarii catre care iti poti transfera foarte usor responsabiliatea, iar astfel dispui de mai mult timp pe care il poti folosi in vederea administrarii firmei pe care o conduci.
Cum iti transferi responsabilitatea catre un OIREP?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte simplu: dupa ce decizi care este OIREP-ul cu care vrei sa colaborezi, trebuie sa stabiliti de comun acord un tarif in functie de cantitatea deseurilor pe care trebuie sa o gestionezi. Mai apoi, incheiati un contract, in care sa fie mentionate toate detaliile necesare: datele de identificare ale celor 2 parti, cantitatea deseurilor de care OIREP-ul trebuie sa se ocupe, dar si tariful perceput. In acelasi timp, trebuie sa stii ca este important sa furnizezi OIREP-ului o procura prin care ii cedezi posibilitatea de a actiona in numele firmei pe care o conduci.
Verifica activitatea OIREP-ului
In ceea ce priveste activitatea OIREP-ului, ramane reponsabilitatea ta sa te asiguri ca expertii indeplinesc tot ce au promis prin contractual pe care l-ati incheiat. De exemplu, le poti solicita periodic sa-ti aduca la cunostinta care sunt actiunile pe care le-au intreprins, pentru a fi sigur ca totul este in ordine.
Ecologic3rambalaje.ro iti vine in ajutor, oferindu-ti servicii de top cand vine vorba despre gestionarea deseurilor, dar si intocmirea tuturor tipurilor de rapoarte pe care trebuie sa le trimiti catre Autoritatea Nationala de Mediu. In acest fel, te asiguri ca respecti legislatia in vigoare si ca, in acelasi timp, contribui la imbunatatirea mediului inconjurator datorita unui OTR mediu bun!
Date de contact:
E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro
contact@ecologic3rambalaje.ro
Telefon: 0239 680 500